In batalia dintre Washington si Huawei, au existat acuzari de la Shenzhen ca oficialii americani nu au reusit sa aduca dovezi a unei colaborari intre gigantul echipamentelor de telecomunicatii si statul chinez. S-a schimbat asta intre timp ?

 

Sambata, Times a raportat ca astfel de dovezi exista, doar ca nu au fost publicate in mod deschis. Potrivit sursei ziarului britanic, Huawei “a primit finantare de la sucursalele de securitate de la Beijing … dovezi aratate de inteligenta americana spun ca Huawei a obtinut bani de la Armata Populara de Eliberare, Comisia Nationala de Securitate a Chinei si o a treia filiala retelei de informatii de stat a Chinei. ”

 

La inceputul acestei luni, Joy Tan, comunicatorul global al Huawei, a spus ca “ipoteza ca guvernul chinez poate interveni potential in operatiunile de afaceri ale Huawei nu este adevarata.”

 

CIA a respins in mod direct acest lucru. Daca este adevarat, producatorul de echipamente care primeste finantare de la armata chineza ar renunta la orice aparare oferita in aceasta campanie de lunga durata pentru a protesta impotriva nevinovatiei lor.

 

A fost intotdeauna clar ca Washingtonul se astepta la un nivel diferit de colaborare de la cei mai apropiati aliati ai lui “Five Eyes” decat de la celelalte grupuri de prieteni si Times afirma ca “SUA a impartit dovezi cu Marea Britanie si ceilalti parteneri din alianta de inteligenta Five Eyes – Australia, Noua Zeelanda si Canada – la inceputul acestui an. ”

 

Joy Tan a insistat ca “China nu are nici o lege care sa impuna unei companii sau afaceri sa instaleze un backdoor. Premierul Li Keqiang a spus in mod deschis cu cateva saptamani in urma ca guvernul chinez nu ar face niciodata asta .“

 

Dar, evident, finantarea din partea agentiilor de aparare si de informatii vine cu sfori atasate. Si astfel, aceasta ultima veste ar putea explica schimbarea aparenta a atitudinii UK. Tara a fost asteptata sa opteze pentru o abordare de reducere a riscurilor, acceptand realitatile Huawei in infrastructura sa 5G.

 

Dar raportul anual privind securitatea informatica a Huawei s-a transformat dintr-o strategie de diminuare a riscurilor in sustinerea faptului ca o astfel de abordare ar putea sa nu functioneze pe termen lung, surprinzand pe toata lumea, nu in ultimul rand pe Huawei.

 

Centrul de Supraveghere al Centrului de Evaluare a Securitatii Cibernetice de catre Huawei (HCSEC) a spus ca “a continuat sa identifice aspecte legate de abordarea Huawei privind dezvoltarea de software care aduce un risc semnificativ crescut pentru operatorii din Regatul Unit”.

 

Implicatia a fost ca agentia britanica de spionaj, care a explicat ca “poate oferi doar o asigurare limitata ca toate riscurile pentru securitatea nationala a Regatului Unit din implicarea Huawei in retelele critice din Marea Britanie pot fi atenuate suficient pe termen lung”, ar dori probabil echipamentul interzis sau limitat.

 

Acesta va adauga luni sau ani de intarzieri la implementari si va implica cheltuieli materiale.

 

Luna trecuta, directorul adjunct al Departamentului National al Inteligentei a afirmat in legatura cu situatia Huawei: “Vom avea de gand sa gasim o modalitate intr-o lume 5G, ca suntem capabili sa gestionam riscurile intr-o retea diversa care include o tehnologie in care nu putem avea incredere. Trebuie sa presupunem ca exista o retea corupta. ”

 

Implicatia a fost ca serviciile de informatii americane au acceptat ca atenuarea riscurilor este cea mai buna solutie pe care o vor obtine si acest lucru a fost confirmat prin stirile oficiale ale autoritatii germane de reglementare in domeniul telecomunicatiilor ca SUA a acceptat testarea securitatii ca alternativa la o interdictie Huawei.

 

Se pare ca acum exista mai multe niveluri de securitate avute in vedere in functie de tara implicata si care va influenta probabil ce informatii sunt impartasite sau ascunse.

 

Huawei a negat intotdeauna orice pretentii de finantare de la Beijing sau ca ajuta serviciul de informatii al statului chinez, astfel incat aceasta ar putea fi cea mai serioasa afirmatie impotriva companiei.

 

Deputatii din Regatul Unit, inclusiv premierul Theresa May, urmeaza sa dezbata Huawei in cadrul Consiliului National de Securitate al tarii in zilele urmatoare. Politicienii in varsta sunt impartiti in ceea ce priveste cea mai buna modalitate de a proceda. Exista politicieni in varsta care vor sa mearga pana la o interdictie absoluta, iar altii care au respins preocuparile ca zvonuri si barfe si pentru a accepta linia de inovare 5G.

 

Potrivit sursei Times, “se considera ca numai cei mai inalti oficiali din Regatul Unit au vazut dovezi, pe care CIA le considera clasificate, dar nu considera o certitudine covarsitoare”.

 

Dar ziarul raporteaza, de asemenea, un document separat din SUA, conform caruia exista o opinie in cadrul comunitatii de informatii americane ca “Ministerul securitatii statului chinez – principala sa organizatie de securitate si spionaj – a aprobat finantarea guvernului pentru Huawei”.

 

Numai informatii limitate vor fi puse la dispozitia politicienilor si, prin urmare, aceasta “scurgere” de stiri este utila celor care doresc sanctiuni. Daca UK urmeaza cererea din SUA de a interzice Huawei, aceasta va insemna un zid mult mai robust in jurul distributiei inteligentei Five Eyes.

 

De asemenea, ar pune Huawei intr-o zona libera in inima Europei, daca nu si in UE, si probabil ca va pune intarzia planurile de implementare 5G si va declansa costuri suplimentare care depasesc miliarde de lire sterline.

 

Dar daca Huawei primeste cu adevarat finantare din partea armatei chineze, nu va mai exista nici o alternativa. Opinia Regatului Unit asupra autenticitatii materialului CIA va deveni clara atunci cand vom vedea directia politica pe care guvernul alege sa o ia.