Adesea credem ca folosind social media, suntem liberi si libertatea internetului ne ascunde like-urile, pasiunile si fiecare cautare pe care o intreprindem. Cu toate acestea, un nou raport arata ca acesta este cel mai indepartat de adevar. Ceea ce se intampla cu adevarat este ca hackerii care manipuleaza alegerile si oficialii guvernamentali urmaresc in permanenta utilizatorii de pe tot globul.
Raportul intitulat Libertatea pe internet din 2019, realizat de o organizatie independenta de securitate numita Freedom House, afirma ca, desi eforturile in curs de a interfera cu alegerile reprezinta o preocupare uriasa, gradul de supraveghere a utilizatorilor este la fel de socant. Raportul afirma ca 40 din cele 65 de tari pe care le-a studiat „au instituit programe avansate de supraveghere a retelelor de socializare”.
Cand a vorbit despre libertatea internetului, China a ocupat lista drept cea mai putin libera tara. Rusia si Egiptul s-au incadrat, de asemenea, in categoria „not free” si, in total, 89% dintre utilizatorii de internet sau aproape 3 miliarde de persoane fac parte dintr-un fel de program de supraveghere – acest numar este absolut socant.
Este foarte uimitor modul in care tarile efectueaza aceasta monitorizare. Raportul afirma ca, in Iran, „o armata de 42.000 de voluntari care monitorizeaza vorbirea online.„ China are si un sistem de recrutari de asemenea, care trece prin date si indica „continut problematic”. Compania chineza Semptian afirma ca sistemul sau de supraveghere Aegis poate monitoriza peste 200 de milioane de oameni din tara.
Chiar daca Statele Unite sunt clasificate drept „libere” de cenzura pe internet, raportul sustine ca tara este departe de a fi inocenta. Raportul specifica firma israeliana de cibersecuritate Cellbrite, care a fost de acord recent la o noua intelegere cu ICE, evaluata intre 30 si 35 miliarde USD, are instrumente care sa le permita utilizatorilor sa penetreze cu usurinta telefoane si sa obtina tot felul de date.
Raportul sustine ca alte tari trimit oficialitati in SUA pentru a afla cum sa pastreze supravegherea pe retelele de socializare. “Oficialii filipinezi s-au deplasat in Carolina de Nord pentru pregatirea personalului armatei americane cu privire la dezvoltarea unei noi unitati de monitorizare a retelelor de socializare”, adauga raportul. Rapid Action Batallion din Bangladesh, o organizatie sustinuta de guvern care se ocupa cu incalcari ale drepturilor omului, inclusiv tortura si „omoruri extrajudiciare”, au primit OK sa calatoreasca in SUA in aprilie 2019 pentru a invata cum sa foloseasca „Software-ul sistemului de monitorizare a retelelor sociale bazat pe locatie”.
Raportul prezinta, de asemenea, modul in care aceste guverne profita de datele colectate de toata aceasta supraveghere, iar rezultatele sunt infricosatoare. Raportul afirma ca „47 dintre cele 65 de tari au evaluat arestarile utilizatorilor pentru discursuri politice, sociale sau religioase”.
Reiteram, nu doar tarile care nu sunt libere sunt cele care fac acest lucru. SUA si Marea Britanie au avut controale de supraveghere asupra activistilor si chiar o instanta cand ICE a folosit „social media din New York City pentru a strange informatii despre grupurile care protesteaza impotriva legilor imigratiei si a politicilor de control al armelor”.