Cea mai veche banca din Malta si-a reluat azi operatiunile, dupa ce ieri toate sistemele au fost inchise cand hackerii au incercat sa fure in jur de 13 milioane de euro din rezerve.

Hackerii au incercat sa trimita fondurile catre banci din SUA, Marea Britanie, Cehia si Hong Kong. Tranzactiile sunt curs de anulare.

 

Angajatii bancii au descoperit atacul in timpul verificarii zilnice a tranzactiilor internationale.

 

La doar 30 de minute dupa ce operatiunile neautorizate au fost descoperite, banca si-a inchis toate sediille si ATM-urile, impreuna cu site-ul si cu serverele de internet banking.

 

13 milioane urmau sa dispara din Malta

 

Potrivit presei locale, hackerii au incercat sa transfere 13 milioane de euro catre diferite conturi din Marea Britanie, SUA , Cehia si Hong Kong. Intr-o adresa catre parlamentul din Malta, prim ministrul Joseph Muscat a afirmat ca BV a notificat toate bancile de peste granite, si se lucreaza la anularea tranzactiilor si la mutarea fondurilor inapoi in rezervele Bancii din Valletta (BV).

 

Intr-o declaratie de pe site-ul sau, BV a spus ca lucreaza au autoritatile nationale si internationale pentru a identifica hackerii. Operatiunile bancii au fost reluate azi, potrivit unei declaratii ulterioare.

 

Banca din Valletta este una dintre cele mai vechi si mai mari banci. Guvernul maltez a urmarit miercuri de aproape tranzactiile bancii, intrucat atacul a ridicat probleme economiei insulei, fortand un numar mare de cetateni si de turisti sa desfasoare doar tranzactii cu bani gheata.

 

Pe continentul nord american, CI Banco, o banca din Mexic, a raportat miercuri, de asemenea, un atac cibernetic. Banca si-a inchis toate operatiunile dupa ce echipa IT a detectat un virus in echipamentul unuia dintre agajati, potrivit presei locale. Banca si-a reluat azi operatiunile.

 

Articol preluat de pe zdnet.com