Apple si Facebook au trimis reprezentanti astazi la Washington, DC, unde senatorii au incercat sa ii oblige sa creeze backdoor-uri pentru datele criptate.

 

Oficialii guvernamentali au sustinut mult timp despre criptare ca face investigatiile penale prea grele. Companiile,conform spuselor lor, ar trebui sa construiasca un acces special pe care fortele de ordine le-ar putea folosi cu permisiunea instantei. Restul sunt insa de parere ca daca ar fi create aceste backdoor-uri ar slabi securitatea digitala pentru toata lumea.

 

“Sfatul meu pentru dumneavoastra este sa continuati cu asta”, a spus senatorul Lindsey Graham, gigantilor din Silicon Valley, in cadrul sedintei de azi a comisiei judiciare din Senat. “Pentru ca in acest timp anul viitor, daca nu am gasit o cale amiabila in care sa puteti trai cu noi, ne vom impune singuri vointa.”

 

Reprezentantii Apple si Facebook in cadrul sedintei au fost sub asediu din partea senatorilor din ambele parti, in timp ce avocatul districtului Manhattan, Cy Vance, unul dintre cei mai mari sustinatori ai backdoor-urilor, a fost tratat ca un martor stelar.

 

Apple si Facebook au declarat comitetului ca backdoor-urile ar introduce amenintari masive de confidentialitate si securitate si ii vor conduce pe utilizatori catre dispozitive din strainatate. „Nu am reusit sa identificam nicio modalitate de a crea un backdoor care sa functioneze numai pentru baietii buni”, a spus Erik Neuenschwander, managerul de confidentialitate al Apple.

 

Chiar inainte de audiere, Facebook a declarat procurorului general William Barr ca nu va oferi accesul legii la mesajele criptate din Facebook Messenger si WhatsApp, care au miliarde de utilizatori.

 

Instaurarea unei legi pentru backdoor-uri va fi o lupta fara castigator sigur. Cativa parlamentari au sugerat ca Congresul nu va realiza multe lucruri pe acest plan in anul urmator.