Un tanar de 18 ani din Japonia a fost adus in fata procurorilor in ceea ce reprezinta primul proces al tarii legat de furtul cibernetic de criptomonede.

Potrivit unui articol aparut vineri, in ziarul The Japan Times, minorul, al carui nume nu a fost dat publicitatii, originar din orasul Utsunomiya, este acuzat de furtul a cca 15 milioane de yeni ( 134.340 dolari ) in criptomonede Monacoin. In Japonia tinerii sunt considerati minori pana la varsta de 20 de ani.

In intervalul 14 august – 1 septembrie 2018, tanarul ar fi spart in mod repetat portofelul pentru criptomonede Monappy, folosindu-se de o eroare gasita pe site, si trimitand mai multe cereri de transfer catre el, cauzand astfel pierderi pentru cca 7700 de utilizatori ai respectivului serviciu.

Mai apoi, acesta a transferat jetoanele furate catre un alt cont, de pe o alta platforma de criptomonede, unde a schimbat Monacoin-ul. Fondurile furate au fost cheltuite pe lucruri precum un smartphone, potrivit raportului.
Politia japoneza a declarat ca tanarul a recunoscut faptele, acesta declarand :

“Am crezut ca am descoperit un truc despre care nu stia nimeni, si am facut-o ca si cand ma jucam un joc video.”

In luna noiembrie, Monappy a postat un update pe blog-ul sau, Medium, spunand ca a “finalizat repararea directa a defectelor” si ca “efectueaza o verificare finala a securitatii, inainte de reluarea operatiunilor”.
Pierderile Japoniei datorate furturilor de criptomonede au fost de ordinul miliardelor de dolari de-a lungul anilor, printre cele mai insemnate fiind cel al Coincheck (533 de milioane), Mt. Gox (350 de milioane), si Zaif (60 de milioane).

Intr-un caz, care privea prabusirea Mt. Gox, fostul CEO, Mark Karpeles, a scapat astazi de acuzatiile de delapidare si incalcarea increderii, insa a fost gasit vinovat pentru manipularea datelor de exchange de catre tribunalul districtual al orasului Tokio. Karpeles a primit o sentinta cu suspendare de 2 ani si jumatate.

Preluat de pe Coindesk