TikTok, populara aplicatie chineza de social media, care permite utilizatorilor sa posteze videoclipuri cu muzica, a fost interzisa in India, cea mai mare piata a companiei.

In seara zilei de marti, atat Google, cat si Apple au scos TikTok din Play Store si App Store din tara dupa ordinele unui Inaltei Curti din India, care a spus ca aplicatia a expus cetatenii indieni la pornografie si ar putea expune copiii pradatorilor sexuali.

 

Bytedance, compania chineza care detine TikTok, a contestat decizia Inaltei Curti , spunand ca a fost impotriva drepturilor de libera exprimare, dar luni, Curtea Suprema a trimis cauza inapoi la Inalta Curte, care a respins cererea societatii de a amana interdictia.

 

Miscarea este o lovitura grea pentru TikTok. Mai mult de 120 de milioane din 500 de milioane de utilizatori ai aplicatiei provin din India, iar aplicatia a devenit virala in sute de mii de mici orase indiene, unde milioane de oameni primesc acces la internet prin intermediul smartphone-urilor pentru prima data.

 

Potrivit datelor firmei de analiza a aplicatiilor Sensor Tower, mai mult de 30 de milioane de indieni au instalat TikTok in ianuarie 2019, de 12 ori mai mult decat in ​​ianuarie 2018.

 

In ultimele luni, TikTok a devenit popular si in Statele Unite. In noiembrie, de exemplu, a fost prima aplicatie gratuita din App Store-ul Apple din SUA si are aproximativ 40 de milioane de utilizatori in tara. Anul trecut, celebritati precum Jimmy Fallon au promovat aplicatia.

 

Utilizatorii existenti TikTok din India pot utiliza in continuare aplicatia, insa persoanele care nu au deja aceasta aplicatie nu mai pot descarca aplicatia din magazinele Google si Apple.

 

Un purtator de cuvant al TikTok a refuzat sa comenteze interzicerea pentru BuzzFeed News. Intr-o declaratie anterioara, TikTok a spus ca are incredere in sistemul judiciar din India si a fost “optimist cu privire la un rezultat care ar fi bine primit” de catre milioane de utilizatori din India.

 

Un purtator de cuvant al Google a confirmat pentru BuzzFeed News ca firma a retras TikTok din Play Store, dar a refuzat sa comenteze mai departe, spunand ca firma nu comenteaza aplicatiile individuale. Apple nu a raspuns la solicitarea de comentarii a BuzzFeed News.

 

Interdictia a generat ingrijorari legate de libertatea de exprimare in India.

 

“Aplicatiile folosite de copii si adultii tineri pot necesita un studiu amanuntit si apoi reglementari”, a declarat Apar Gupta, avocat al Curtii Supreme din India si director al Fundatiei Freedom Internet, o organizatie din New Delhi care apara libertatea online in India. “Acestea sunt chestiuni de politica, iar interdictiile totale sunt disproportionate”.

 

Aceasta nu este prima data cand firma a suferit probleme de reglementare. In februarie, FTC a amendat TikTok cu 5,7 milioane de dolari pentru colectarea ilegala de informatii personale de la copiii sub varsta de 13 ani, cum ar fi numele, adresa de e-mail si locatia acestora.