Masinile nu sunt singurul tip de transport care functioneaza electric in numele mediului. NASA lucreaza la un avion electric experimental, Maxwell X-57, pe care agentia l-a primit luna trecuta. Conform raportului Reuters, NASA a aratat vineri o versiune experimentala a avionului, pe langa un nou simulator pentru ca pilotii sa experimenteze cum va fi sa controlezi un Maxwell in zbor.

 

Aflat in Centrul de Cercetare a Zborurilor Armstrong al NASA din Edwards, California, aeronava experimentala se afla in prima dintre cele trei configuratii, numite Modification II sau Mod II. Aceasta versiune inlocuieste un motor traditional de ardere cu motoare electrice de croaziera, potential mai linistite si mai eficiente, precum si mai bune pentru mediu.

 

In viitor, avionul va parcurge noi iteratii numite Mods III si IV. In prezent, aceste faze sunt in curs de testare, avand componente precum o aripa cu un raport de aspect ridicat, care se supune testarii sarcinilor la Laboratorul de sarcini de zbor al NASA Armstrong.

 

Deocamdata, Maxwell X-57 Mod II si cele 14 motoare electrice ale acestuia, alimentate cu baterii cu litiu-ion au fost lansate in lume, iar NASA isi face cunoscute ambitiile pentru proiect. „Ne concentram asupra unor lucruri care pot ajuta intreaga industrie, nu doar o singura companie”, a declarat pentru Reuters Brent Cobleigh, manager de proiect pentru Centrul de Cercetare a Zborului Armstrong al NASA la Edwards. „Obiectivul nostru este acum sa zburam cu acest avion la sfarsitul anului 2020.”

 

NASA isi propune sa creeze o tehnologie care ar putea fi adoptata de catre producatorii comerciali pentru a face intreaga industrie a aviatiei mai ecologica si mai eficienta. Cea mai mare limitare a Maxwell X-57 asa cum se afla este capacitatea bateriilor, ceea ce inseamna ca avionul poate fi folosit doar pentru zboruri pe distante scurte. Totusi, sistemul motor electric este mai compact, mai putin greu si mai usor de intretinut decat motoarele traditionale. De asemenea, face mai putin zgomot.

 

Avionul trebuie acum supus mai multor teste inainte de trecerea la fazele Mod III si IV.