Ford incearca sa contribuie pentru a combate schimbarile climatice, recicland deseurile de cafea din locatiile McDonald’s in piese auto. Producatorul auto va lua deseurile alimentare de la gigantul fast-food-ului, redirectionandu-le de la un depozit de gunoi spre laboratorul sau, unde va fi transformat in bioplastice, a spus Ford. Pe langa reducerea deseurilor alimentare, efortul va face ca piesele auto sa fie mai usoare, sa utilizeze mai putin combustibil si sa scada emisiile de CO2.

 

Industria auto este sub o presiune enorma pentru a reduce emisiile si a creste productia de vehicule electrice. Peste un sfert din totalul emisiilor de carbon provin din sectorul transporturilor. Ford este unul dintre cei patru producatori auto mondiali care au impiedicat administratia Trump, ajungand la un acord cu California pentru a creste economia de combustibil a – si a reduce emisiile din – noile lor flote de vehicule pana in 2026. Intorcand pielea uscata a boabelor de cafea, care cade in timpul prajirii, in piese auto este un efort relativ mic in comparatie cu acesta, dar Ford spera ca isi va consolida pozitia de protector al mediului.

 

Iata modul in care Ford descrie procesul:

In fiecare an, milioane de kilograme de pleava – pielea uscata a cafelei care se elimina in mod natural in timpul procesului de prajire – sunt transformate in mulci de gradina sau carbune in America de Nord. Impreuna, Ford si McDonald pot oferi o noua casa inovatoare unei portiuni semnificative din materialul respectiv. Companiile au descoperit ca pleava poate fi transformata intr-un material rezistent pentru a consolida anumite piese ale vehiculului. Incalzind pleava la temperaturi ridicate sub oxigen scazut, amestecand-o cu plastic si alti aditivi si transformand-o in pelete, materialul poate fi modelat in diverse forme.

 

Pleava indeplineste specificatiile de calitate pentru piese precum carcasele farurilor si alte componente interioare si sub capota. Componentele rezultate vor fi cu aproximativ 20% mai usoare si necesita cu pana la 25% mai putina energie in timpul procesului de turnare. Proprietatile de caldura ale componentei de pleava sunt semnificativ mai bune decat materialele utilizate in prezent, potrivit Ford.

 

Ford si-a stabilit un singur obiectiv pentru a utiliza numai materiale plastice reciclate si regenerabile in flota sa globala de vehicule.