Neuronii artificiali care imita modul in care celulele nervoase ale corpului transfera semnale electrice ar putea ajuta intr-o zi pacientii cu leziuni nervoase si combaterea paraliziei.

 

Neuronii sunt construiti in cipuri mici de siliciu si ar putea fi utilizate pentru a transmite semnale intre celulele nervoase care pot fi deteriorate de boala sau vatamare. In mod crucial, cipurile au nevoie doar de o miliardime din puterea unui microprocesor standard, ceea ce inseamna ca teoretic ar putea fi utilizate in implanturi medicale pentru a ajuta la tratarea bolilor cronice precum insuficienta cardiaca sau Alzheimer.

 

Cercetatorii au folosit o simulare pentru a modela modul in care doua tipuri de neuroni la sobolani se aprind ca raspuns la stimuli: cei respiratorii care sunt responsabili de respiratie si cei din hipocamp. Modelele au fost traduse in cipuri de siliciu in care au fost create replici de canale ionice biologice (care transmit semnale in corp). Procesul a fost descris intr-o lucrare din Nature Communications.

 

In teorie, circuitele neuronilor artificiali ar putea reproduce functia sanatoasa a celulelor nervoase care nu reusesc si sa transmita mesaje electrice intre diferite parti ale corpului. De exemplu, cand inima cuiva cedeaza, neuronii din creier nu raspund in mod corespunzator la feedback-ul sistemului nervos, astfel incat inima nu pompeaza la fel de tare. Un cip care contine neuroni artificiali ar putea transmite semnalul potrivit pentru a-l readuce pe cale.

 

De fapt, unii dintre cercetatori dezvolta acum stimulatoare cardiace inteligente cu aceste cipuri incorporate. Testele la sobolani au aratat ca aceasta abordare a fost mai eficienta decat un stimulator cardiac standard, desi este inca mult timp pana cand un astfel de dispozitiv este gata sa fie implantat la pacientii umani.