Marea organizatie patronala din Marea Britanie si principalul organism sindical au semnalat o alarma in legatura cu posibilitatea companiilor britanice de a implanta personalul cu microcipuri pentru a imbunatati securitatea.

 

Firma din Marea Britanie, BioTeq, care ofera implanturile intreprinderilor si persoanelor fizice, a instalat deja 150 de implanturi in Marea Britanie.

 

Chipurile mici, implantate in carne intre degetul mare si aratator, sunt similare cu cele pentru animalele de companie. Ele permit oamenilor sa-si deschida usa de la intrare, sa-si acceseze biroul sau sa-si inceapa masina cu un gest din mana si pot de asemenea sa stocheze date medicale.

 

O alta companie, Biohax din Suedia, ofera, de asemenea, implanturi de cip uman de dimensiunea unui bob de orez. Acesta a declarat pentru Sunday Telegraph ca se afla in discutii cu mai multe firme juridice si financiare britanice cu privire la echiparea angajatilor cu microcipuri, inclusiv o companie majora cu sute de mii de angajati.

 

CBI, care reprezinta 190.000 de intreprinderi din Marea Britanie, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la aceasta perspectiva.

 

Un purtator de cuvant al CBI a spus: “In timp ce tehnologia schimba modul in care lucram, acest lucru duce la o citire distincta. Intreprinderile ar trebui sa se concentreze pe prioritati destul de imediate si sa se concentreze pe stimularea angajatilor lor “.

 

TUC este ingrijorat de faptul ca personalul ar putea fi fortat sa fie microcipat. Secretarul general al acesteia, Frances O’Grady, a declarat: “Stim ca muncitorii sunt deja preocupati de faptul ca unii angajatori folosesc tehnologie pentru a controla si micro-manageria, diminuand dreptul personalului la intimitate.

 

“Microciparea ar oferi sefilor si mai multa putere si control asupra muncitorilor lor. Exista riscuri evidente si angajatorii nu trebuie sa le ignore, iar personalul nu trebuie sa fie fortat in a face acest lucru “.

 

Steven Northam, fondatorul si proprietarul companiei BioTeq din Hampshire, a declarat pentru Guardian ca cele mai multe dintre cele 150 de implanturi au fost pentru persoane fizice, in timp ce unele firme financiare si de inginerie au avut, de asemenea, chipurile implantate in personalul lor.

 

BioTeq le-a implantat, de asemenea, in angajatii unei banci care testeaza tehnologia si le-a transportat in Spania, Franta, Germania, Japonia si China.

 

Acestea au costat intre £ 70 si £ 260 per persoana. Northam insusi si toti directorii de la BioTeq si una dintre celelalte companii ale sale, IncuHive, au fost microcipate.

 

Jowan Österlund, fondatorul companiei Biohax si un fost body piercer, a declarat pentru Telegraph ca aceste microcipuri sale, care costa fiecare 150 de lire sterline, ar putea ajuta firmele financiare si juridice sa imbunatateasca securitatea. “Aceste companii au documente sensibile cu care se confrunta. Microcipuri i-ar permite sa impuna restrictii pentru oricine. ”

 

Österlund a spus ca marile companii, cu 200.000 de angajati, ar putea oferi acest lucru ca opt-in. “Daca aveti o absorbtie de 15%, care este inca un numar foarte mare de persoane care nu vor necesita un pass fizic de identificare”.

 

Anul trecut, trei piete din Wisconsin au incheiat un parteneriat cu Biohax si au devenit prima companie din SUA care a microcipat angajatii, pe baza de voluntariat.

 

KPMG, una dintre cele patru mari firme de contabilitate, a declarat ca nu intentioneaza sa-si microcipizeze angajatii si ca “nu ar considera in niciun caz sa faca acest lucru”.

 

Companiile contabile EY si PwC au mai spus ca nu vor lua in considerare microciparea angajatilor lor. Deloitte a refuzat sa comenteze.

 

Biohax intentioneaza sa deschida un birou in Londra, potrivit site-ului sau web. Se pretinde ca 4.000 de persoane au fost microcipate, mai ales in Suedia. Colaboreaza cu statul feroviar suedez Statens Järnvägar, pentru a permite pasagerilor sai sa calatoreasca prin implanturi de cip, in detrimentul biletelor conventionale. Biohax nu a raspuns la cererile de comentarii.