Administratia Trump a interzis agentiilor federale americane sa cumpere echipamente si sa obtina servicii de la Huawei si alte doua companii, ca parte a celei mai recente represiuni guvernamentale asupra tehnologiei chineze, pe fondul temerilor de securitate nationala.

 

Jacob Wood, un purtator de cuvant al Biroului de Management si Buget al Casei Albe, a fost citat ca a declarat ca administratia „va respecta in totalitate” legislatia adoptata de Congres ca parte a unui proiect de lege privind cheltuielile pentru aparare trecut anul trecut.

 

Noua regula va intra in vigoare pe data de 13 august  si va viza si gigantii tehnologici chinezi ZTE, Hytera si Hikvision, pe fondul temerilor ca aceste companii ar putea sa spioneze pentru guvernul chinez. Regula vine cu un an inainte de expirarea termenului mandatat de Congres din august 2020 pentru toti contractantii federali care isi desfasoara activitati cu Huawei, ZTE, Hytera si Hikvision.

 

Administratia Trump va acorda renuntari la contractori de la caz la caz, in conditiile in care activitatea lor nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale.

 

Huawei a sustinut de multa vreme ca nu poate si nici nu poate spiona pentru guvernul chinez. Criticii, inclusiv guvernul si multi parlamentari, spun ca tehnologia companiei, in principal echipamente de retea precum statiile de celule 5G, ar putea pune datele americanilor in pericol de supraveghere sau spionaj chinezesc. Huawei a negat puternic afirmatiile, in ciuda constatarilor guvernului U.K., care au dat o evaluare ametitoare a securitatii tehnologiei.

 

Compania s-a concentrat pentru prima data in 2012 in urma unei anchete a Casei, care a catalogat compania o amenintare la adresa securitatii nationale.

 

Purtatorul de cuvant al Huawei, Chase Skinner, a declarat ca stirea nu a fost „neasteptata” si ca continua sa conteste interdictia in instanta.

 

Legea NDAA si dispozitiile sale de punere in aplicare nu vor face nimic pentru a asigura protectia retelelor si sistemelor de telecomunicatii din SUA si, mai degraba, este o bariera comerciala bazata pe tara de origine, invocand actiuni punitive fara dovezi de a face gresit”, a spus el. „In cele din urma, cetatenii rurali din Statele Unite vor avea cel mai mult de suferit, pe masura ce retelele pe care le folosesc pentru conectivitatea digitala se bazeaza pe Huawei.”