Aproximativ 25.000 de conturi de la Institutul National al Sanatatii (NIH), Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Fundatia Gates si alte organizatii care lucreaza pentru continerea pandemiei coronavirusului au fost expuse pe internet.

 

Baza de date pare sa poarte, de asemenea, mai multe ID-uri de la un laborator de virologie din Wuhan, dand nastere unor noi speculatii si teorii ale conspiratiei.

 

Washington Post a raportat ca activistii necunoscuti au postat online 25.000 de adrese de e-mail si parole. Acest lucru a fost aflat de SITE Intelligence Group, care monitorizeaza extremismul online si organizatiile teroriste.

 

Un expert australian independent in domeniul securitatii cibernetice, Robert Potter, a spus ca poate verifica o parte din ID-urile si parolele de la OMS, dar a adaugat ca ar putea proveni dintr-un atac mai vechi.

 

Lista a aparut initial pe site-ul 4chan si apoi pe Pastebin. Au fost apoi impartite pe grupuri Telegram.

 

Conform raportului SITE, au fost scurse 9.938 de identitati de la NIH, 5.120 de identitati de la Banca Mondiala si 2.732 de identitati de la OMS.

 

Au fost, de asemenea, scurse ID-urile de la Fundatia Gates, care au donat recent 150 de milioane USD catre Institutul de Virologie din Wuhan. Wuhan a fost epicentrul pandemiei.

 

OMS a inregistrat o crestere a atacurilor informatice inca de la jumatatea lunii martie, a declarat Bloomberg, citat de ofiterul principal de informatii, Bernardo Mariano. El a adaugat ca organizatia nu a fost atacata, dar parolele angajatilor au fost scurse pe alte site-uri web.

 

OMS obisnuia sa aiba o alerta de securitate pe luna, dar pana in aprilie organizatia a primit opt ​​de la autoritatile nationale de securitate cibernetica, a spus Bernardo Mariano.

 

Obiectivele acestor atacuri sunt oficiali OMS, precum directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus. Israel, Uniunea Europeana, Marea Britanie, Elvetia, Interpol si chiar Microsoft au avertizat OMS despre un posibil atac, a spus Mariano.