La audierea pentru cautiune de astazi, au aparut noi detalii in legatura cu arestarea in weekend a directorului financiar Huawei, Meng Wanzhou, in Vancouver, Canada.

Fiica fondatorului Ren Zhengfei este acuzata de frauda cu o pedeapsa maxima de 30 de ani de inchisoare, potrivit jurnalistilor prezenti in sedinta. Departamentul de Justitie al SUA sustine ca Meng a permis SkyCom, o filiala neoficiala Huawei, sa desfasoare activitati in Iran, incalcand sanctiunile SUA impotriva tarii, inducand astfel in eroare institutiile financiare ale SUA.

 

Tensiunile dintre autoritatile americane si Huawei au au aparut in 2016, agravate fiind de un razboi comercial dintre SUA si China. SUA priveste Huawei si legaturile sale stranse cu guvernul chinez ca pe o amenintare la adresa securitatii nationale. Vorbind astazi la CNBC, Larry Kudlow, directorul Consiliului Economic National al Casei Albe, a declarat ca SUA a avertizat Huawei in numeroase randuri.

 

“I-am avertizat de mai multe ori cu privire la incalcarea sanctiunilor iraniene … Avem aceste sanctiuni impotriva Iranului, este impotriva politicii noastre, de ce sa nu punem in aplicare acest lucru”, a spus el.

 

Departamentul de Justitie canadian a argumentat astazi impotriva eliberarii pe cautiune a lui Meng, sustinand ca are motive sa fuga din Canada. Avocatul ei, pe de alta parte, a spus ca “Meng nu si-ar face tatal de rusine incalcand un ordin judecatoresc”, potrivit AP.

 

Meng poate fi extradata in S.U.A., un proces care poate dura de la cateva saptamani pana la cateva luni. Departamentul de Justitie al Statelor Unite are 60 de zile pentru a face cererea de extradare, care trebuie apoi aprobata de instanta canadiana.

 

Intr-o declaratie pentru TechCrunch la cateva zile dupa arestarea lui Meng, un purtator de cuvant al companiei Huawei a declarat ca societatea nu a fost “constienta de vreo greseala facuta de doamna Meng”.

 

“Compania a primit foarte putine informatii cu privire la acuzatii si nu este constienta de vreo greseala facuta de doamna Meng. Compania considera ca sistemele juridice canadiene si americane vor ajunge, in cele din urma, la o concluzie justa. Huawei respecta toate legile si reglementarile aplicabile in tarile in care opereaza, incluzand legile si reglementarile aplicabile in materie de control al exporturilor si sanctiuni ale ONU, SUA si UE. ”

 

Ministerul chinez al Afacerilor Externe a solicitat ferm eliberarea lui Meng. Intre timp, un purtator de cuvant a declarat ca arestarea ei necesita explicatii suplimentare pentru a “proteja eficient drepturile si interesele legitime ale persoanei in cauza”, potrivit rapoartelor.

 

Huawei, cu sediul in Shenzhen, China, este cel mai mare producator de echipamente de telecomunicatii din lume si cel de-al doilea mare producator de smartphone-uri.

Huawei nu a comentat deocamdata situatia.