Povestea platformei de schimb pentru criptomonede QuadrigaCX a devenit de-a dreptul ridicola atunci cand un auditor desemnat de Curtea de Justitie a descoperit ca multe dintre wallet-urile in care compania sustinea ca s-ar afla criptomonedele inaccesibile sunt, de fapt, goale.

 

Drama care inconjoara QuadrigaCX a inceput atunci cand platforma si-a inchis activitatea in ianuarie. Compania sustinea ca nu poate accesa fondurile clientilor intrucat fondatorul Gerald Cotton, despre care se spune ca ar fi murit de boala Crohn in India, era singura persoana care stia cheile private, si, prin urmare, putea sa acceseze wallet-urile offline in care erau stocate criptomonedele.

 

Curtea de Justitie canadiana a desemnat Ernst&Young pentru a conduce un audit al companiei, iar al treilea raport al acestora a fost publicat vineri. E&Y sustine ca a identificat sase walleturi folosite de companie pentru a stoca fondurile si, in afara unei depuneri de 500.000 de dolari in Bitcoin, despre care se crede ca a fost facuta din greseala de QuadrigaCX, nu au existat altele inca din aprilie 2018.

 

Mai rau de atat, in afara celor 500.000 de dolari, wallet-urile erau goale. Raportul E&Y nu exclude situatia in care alte conturi offline ar fi putut fi folosite de catre companie, dar a mentionat ca nu intelege de ce walleturile identificate nu au mai fost folosite.

 

Acesta nu este un semn bun pentru clientii care incearca sa isi recupereze fondurile, intarind indeea ca QuadrigaCX ar fi putut fi o inselatorie. Raportul a mentionat ca este posibil ca fondatorul sa fi folosit alte platforme de criptomonede pentru stocare, iar un alt raport a descoperit o parte din monedele lipsa Ethereum.

 

Intr-o postare pe blog publicata pe 28 februarie, Zerononcense sustine ca a urmarit miscarile Ethereum din wallet-urile QuadrigaCX, dar exista posibil ca ETH lipsa sa fie stocate pe alte trei platforme: Kraken, Bitfinex si Poloniex.

 

“Se pare ca un numar semnificativ de Ethereum, peste 600.000, a fost transferat catre aceste platforme pentru stocare, in anii in care QuadrigaCX a oferit moneda”, spune raportul.

 

Pentru a capata credibilitate, Zerononcense  sustine ca informatiile au fost furnizate de Jesse Powell, CEO la Kraken, si de Taylor Monahan, CEO la MyCrypto.

 

La rata de schimb de azi, 600.000 de ETH valoreaza 77 de milioane de dolari, dar la momentul transferului valorau 100 de milioane de dolari. Daca presupun ca informatiile sunt adevarate, si ca monedele apartin QuadrigaCX, acestea ar insemna jumatate din criptomonedele lipsa.

 

Desi Zerononcense sustine ca monedele ar trebui sa fie usor de recuperat, nu este sufficient. Exista in continuare criptomonede lipsa, in special Bitcoin.

 

Preluat de pe Silicon Angle