Guvernul arab a digitalizat parti ale sistemului de custodie, numit Absher, permitandu-le barbatilor sa poate urmari vietile femeilor online.

 

Legea saudita spune ca orice femeie trebuie sa aiba un barbat drept custode, iar acesta are o putere enorma asupra vietii acesteia.

 

Custodele poate decide cand si cum poate calatori o femeie.

 

Sistemul include o optiune bazata pe mesaje care alerteaza barbatii daca femeile isi folosesc pasaportul, astfel ca, in majoritatea cazurilor, acestia le pot impiedica sa fuga.

 

Shahad al-Mohaimeed s-a trezit la miezul noptii pentru a pleca din camera sa de hotel cu vedere la marea din Trabzon, o destinatie de vacanta de pe malul Marii Negre, din Turcia. Familia sa a ales acest port istoric pentru o vacanta la mare intr-o societate islamica.

 

In liniste, Shahad a adunat toate cartile de credit ale familiei, cheile, pasapoartele si, cel mai important, telefoanele. Acest lucru i-ar putea incetini, s-a gandit ea, atunci cand vor incerca sa o gaseasca.

 

A planuit evadarea timp de un an.

 

In timp ce statea pe marginea drumului, in afara hotelului, linistea a speriat-o. Pentru prima oara in viata sa se afla afara de una singura. Pentru prima oara, de cand avea 10 ani, s-a trezit fara sa se acopere din cap pana in picioare, fie cu o burqa, fie cu un niqab.

 

“Aveam 17 ani si eram extrem de speriata”, isi aminteste ea. “Am plecat la miezul noptii, era intuneric. Imi era frica de fratele si de familia mea.”

 

Pana in acel moment, al-Mohaimeed si-a petrecut toti cei 17 ani din viata in prezenta fizica a unui custode, conform sistemului impus de legea saudita.

 

“Cand decidem sa plecam, decidem sa ne punem vietile la bataie. Daca nu reusim, familiile noastre ne vor ucide. Este o rusine ca fiica ta sa fuga.”

 

Rutina ei era mecanica: trezire, scoala, casa, somn, si apoi din nou. Nu avea voie sa se uite sau sa vorbeasca cu niciun barbat in afara rudelor. Coranul spune ca acest lucru ar fi indecent, cel putin asa i s-a spus, iar pentru tatal ei acesta era un motiv suficient sa o bata.

 

Avandu-l pe tatal sau drept custode, tanara il urmarea pe fratele ei cheltuind peste 1600 de dolari in fiecare luna, fara nicio explicatie, in timp ce ea trebuia sa cerseasca si pentru produsele de baza. “Nu puteam sa imi cumpar nici macar produse pentru menstruatie”, a spus Shahad. “Trebuia sa mi le cumpere fratele meu, si era mai mic decat mine.”

 

Nici mama tinerei nu avea acces la proprii bani, nu avea nici macar un cont bancar. Sotul ei lua toti banii pe care aceasta ii castiga, intrucat, dupa parerea lui, nu era demna de a avea ceva in proprietate.

 

al-Mohaimeed a descris abuzul fizic la care tatal ei o supunea frecvent, dar si amenintarile constante cu moartea din partea acestuia. Daca era vazuta in compania barbatilor, in afara de rude, Shahad era legata de maini si de picioare. “Familia mea este o familie abuziva”, a spus ea.

 

“Nu exista niciun fel de ajutor daca esti batuta, chiar daca anunti politia, tot barbatului i se ia partea.”

 

Femeile prinse incercand sa paraseasca tara sunt, confirm zvonurilor , ucise, iar al-Mohaimeed confirma. Rudele fetei nu au putut fi contactate pentru a raspunde catorva intrebari.

 

Pe langa restrictiile fizice si presiunea sociala, al-Mohaimeed s-a vazut nevoita sa treaca si de un sistem online sofisticat pentru a reusi sa fuga. Telefonul tatalui sau, cel pe care l-a furat in acea seara, i-ar fi oferit tatalui sau acces la un sistem guvernamental numit Absher.

 

Absher are numeroase sensuri in limba araba, inclusiv “de acord”, “vesti bune” si “la dispozitia ta”. Este un serviciu furnizat de stat care exprima toate aceste legi de custodie.

 

Sistemul Absher, despre care nu se vorbeste prea mult in vest, contine inregistrari ale femeilor din Arabia Saudita, precum si mijloacele prin care pot fi impiedicate sa fuga.

 

Multe dintre functiile Absher sunt neutre, si nu ar reprezenta o problema in niciun portal guvernamental din lume. Il poti folosi pentru a plati amenzile de parcare, pentru a inregistra un nou-nascut, sau pentru a reinnoi un permis de conducere expirat.

 

Insa barbatii din Arabia Saudita pot folosi portalul si pentru a sfecifica daca femeile pe care le au in custodie pot sau nu sa paraseasca tara, si pentru a acorda sau a revoca aprobarea unei calatorii cu doar cateva click-uri, prin introducerea unor aeroporturi sau destinatii specifice.

 

Mai mult decat atat, barbatii pot activa un serviciu SMS prin care sa fie anuntati daca femeia utilizeaza pasaportul, si unde.

 

Motivul pentru care al-Mohaimeed a asteptat o vacanta in Turcia este tocmai integrarea sistemului Absher la granitele Arabiei Saudite, sistem care ar fi facut evadarea imposibila.

 

Orice incercare de a pleca ar fi fost blocata in momentul in care ar fi incercat sa foloseasca pasaportul. Chiar daca ar fi reusit sa plece, ar fi lasat o urma digitala, devenind astfel mai usor de gasit.

 

In fiecare an, peste 1000 de femei din Arabia Saudita incearca sa fuga, insa alertele prin SMS ii ajuta pe custozi sa le gaseasca in majoritatea cazurilor.

 

Pacalirea sistemului a devenit cruciala pentru femeile precum al-Mohaimeed, care incearca sa paraseasca Arabia Saudita. Investigatiile s-au intetit dupa un val de interes concentrat asupra refugiatelor din aceasta tara. Un catalizator important l-a reprezentat cazul Rahafei Mohammed, a carei fuga din Arabia in Thailanda a devenit un fenomen viral.

 

Au existat numeroase incercari de a contacta autoritatile saudite pentru comentarii in privinta sistemului, atat prin intermediul Ministerului de Afaceri Externe, cat si prin cel al ambasadelor in Londra si Washington, insa pana acum nu a fost oferit niciun raspuns.

 

In afara hotelului din Turcia, al-Mohaimeed a sperat sa gaseasca un taxi care sa o duca la aeroport, insa acest lucru nu s-a intamplat. Spera sa prinda un zbor catre Australia, dar oriunde ar fi fost mai bine decat in Arabia. “Aveam patru ore sa parasesc Turcia, inainte ca ei sa se trezeasca”, isi aminteste ea.

 

A reusit intr-un final sa gaseasca un taxi, iar drumul pana la aeroport a durat 20 de minute, insa aici majoritatea zborurilor erau locale.

 

Abia dupa ce a facut check-inul a realizat ca nu exista niciun zbor pana la 8 dimineata. Nu avea suficient timp.

 

Granita Turciei cu Georgia se afla la doar 180 de kilometri. Fostul stat sovietic, care nu cere viza pentru cetatenii sauditi, era singura ei optiune. A gasit un alt taxi, a platit cursa, iar cateva ore mai tarziu isi inmana pasaportul politiei de frontiera.

 

Politistul s-a uitat la pasaport pentru mai bine de 15 minute. “Ma gandeam doar la ce s-ar putea intampla mai departe.”

 

“Era o situatie de viata si de moarte. Cand m-au lasat sa trec nu imi venea sa cred. As fi vrut sa ii intreb daca e pe bune.”

 

De acolo, al-Mohaimeed a mers in primul oras, nu isi aminteste cum se numea. A dormit incuiata intr-o toaleta publica. Din acel oras a gasit o cursa catre Tbilisi, capitala statului, unde a inchiriat o camera. Planul ei era sa aplice online pentru o viza de Australia, insa cererea i-a fost respinsa. Stia ca diplomatii sauditi o cauta, iar Interpolul o interogase deja pe colega ei de apartament.

 

Cum functioneaza Absher

Vom vorbi mai departe despre parerile refugiatilor sauditi in legatura cu sistemul, si despre cum functioneaza acesta.

 

Absher este gandit in limba araba, dar are si varianta in limba engleza. Barbatii pot adauga in program “persoane dependente”, adica femei si copii. Persoanele dependente sunt, apoi, incadrate in doua categorii, in interior si in exterior, mai exact in interiorul tarii si in afara acesteia. In acest meniu, putem gasi permisiunile de calatorie. Barbatii pot specifica unde au voie femeile sa mearga, si in ce perioade.

 

In submeniul de permisiuni gasim patru optiuni:

-O singura calatorie oriunde in lume.

-O singura calatorie intre doua aeroporturi specifice.

-Calatorii multiple.

-Permisiunea de a calatori pana la expirarea pasaportului (maxim 5 ani).

 

Inainte de Absher, femeile saudite aveau nevoie de un document care sa ateste consimtamantul custodelui cu privire la calatorie. Acum, fiecare calatorie poate fi urmarita de catre acesta. Barbatii pot vedea atat calatoriile proprii, cat si pe cele ale copiilor si femeilor.

 

Sistemul de alerte este unul dintre principalele motive care le impiedica pe femei sa evadeze cu succes, deoarece ii avertizeaza pe custozi cand acestea pot fi inca prinse, potrivit lui Taleb al-Abdulmohsen, un refugiat care a reusit sa ajunga in Germania.

 

Adam Coogle, un cercetator din Orientul Mijlociu pentru Human Rights Watch, a vorbit, de asemenea, despre impactul acestor alerte pe telefon.

 

In 2012, atunci cand serviciul de alerte a devenit obligatoriu, sauditii l-au criticat pe retelele de socializare. Autorul si jurnalistul Badriya al-Bishr a afirmat: “Autoritarile folosesc tehnologia pentru a monitoriza femeile. Aceasta tehnologie este folosita pentru a le tine prizoniere.” Chiar si asa, sistemul exista in continuare.

 

In 2012, cand sistemul era inca nou, numeroase alerte trimise de Ministerul de Interne au fost facute publice. Aceste alerte vin de la MOIJawazat.

 

Unul dintre mesaje se adreseaza custodelui unei femei de afaceri numita Sarah al-Ayed, si mentioneaza ca aceasta incearca sa paraseasca tara cu avionul. Custodele a fost, din nou, alertat in noiembrie, cand Sarah a parasit inca o data tara.

 

Un alt mesaj a fost trimis catre Hassan al-Hashemi, despre sotia lui, Muna: “Muna a parasit aeroportul AbdulAziz pe 14.11.2012”, in timp ce Khalid al-Shnanah a primit mesajul “Permisiunea iesirii pentru Sala expira pe 25.11.2012”. Acesta din urma se refera, cel mai probabil, la o permisiune valabila pentru o anumita perioada.

 

Alte patru mesaje documenteza calatoriile a doua femei, numite Danah si Fatima, ambele listate ca persoane dependente pe Absher, care au plecat in Bahrain si s-au intors in Arabia Saudita.

 

Ca raspuns la criticile de pe retelele de socializare, guvernul a stabilit in 2014 ca sistemul de alerte va deveni optional. La sfarsitul aceluiasi an, oficialii au declarat serviciul suspendat, insa multi cred ca acesta inca opereaza.

 

Coogle a declarat: “Alertele prin SMS sunt inca disponibile, acesta este motivul pentru care custozii afla atat de repede cand femeile incearca sa evadeze.” Alti doi cercetatori au sustinut acelasi lucru.

 

Pacalirea sistemului

 

Femeile pot folosi si ele aplicatia Absher, insa doar pentru a administra sarcinile de zi cu zi mentionate anterior, neavand acces la pagina de permisiuni de calatorie.

 

In Arabia Saudita, toata lumea stie ce este Absher, a spus al-Abdulmohsen , iar femeile tinere au reusit sa gaseasca o metoda de a pacali sistemul.

 

Femeile fura telefonul custodelui, reseteaza parola, si obtin o noua parola in cateva minute. In scurt timp, acestea si-au acordat permisiunea de calatorie.

 

“Acest lucru este periculos. Daca custodele este minutios, acesta verifica destul de des statusul persoanelor dependente”, a spus acesta.

 

Shahad al-Mohaimeed, refugiata care a vorbit despre evadarea din Turcia, spune ca le ofera acum sfaturi celor care incearca sa scape, in special in privinta evitarii sistemului Absher.

 

“Trebuie sa fure intr-o noapte telefonul tatalui pentru a se asigura ca merge. Cateodata nu functioneaza, sau e posibil ca tatal sa aiba telefonul cu el tot timpul, asa ca unele fete nu pot face nimic.”

 

O alta refugiata saudita, care s-a prezentat drept Salwa, a dezvuluit pentru BBC ca aceasta este tehnica pe care a folosit-o pentru a fugi.

 

Yasmine Mohammed, un sustinator proeminent pentru drepturile femeilor, a declarat ca unele femei au schimbat doar numarul de telefon conectat la alerte, in asa fel incat custodele sa nu mai primeasca mesajul.

 

In Absher exista si optiunea de a anula o permisiune de calatorie. Chiar si dupa ce programul a fost evitat, calatoria ramane una riscanta.

 

Refugiatele, inclusif Rahaf Mohammed, citeaza cazul Dinei Ali Lasloom, care a reusit sa ajunga in Filipine in aprilie 2017, insa a fost prinsa si adusa inapoi. La o saptamana dupa ce a fost prinsa, Bloomberg a raportat ca era tinuta intr-o facilitate de corectie. Locatia sa curenta este necunoscuta.

 

In ciuda povestilor cu final nefericit, retelele de suport intre femei devin mai puternice, iar incercarile de evadare din ce in ce mai dese. al-Abdulmohsen a declarat ca exista numeroase forumuri si grupuri unde femeile impartasesc sfaturi legate de plecare.

 

“Inainte, fetele nu stiau prea multe legate de ideea de azil intr-o alta tara, acum majoritatea stiu exact ce inseamna, si stiu si care sunt planurile de evadare ce functioneaza. Sansele de a fi acceptate in strainatate au crescut, femeile sunt mai informate, si stiu care este procesul prin care pot obtine statutul de refugiat”, a spus acesta.

 

Yasmine Mohammed, sustinatoarea drepturilor femeilor, este de acord cu cele spuse mai sus.

 

“Platformele de socializare arata femei care au scapat, le arata zambind, supravietuind, iar acest lucru incurajeaza si alte femei sa incerce sa scape, anuleaza toate minciunile pe care le-au auzit de-a lungul anilor”, a spus ea.

 

Mai mult de 1000 de femei scapa din Arabia Saudita in fiecare an. In interiorul tarii legile de custodie se schimba, insa foarte incet. In 2013 Arabia Saudita a promis ONU ca va elimina cu totul aceste legi, si va lupta impotriva discriminarii femeilor. Cateva schimbari au fost facute. Acestea includ faptul ca femeile nu mai au nevoie de permisiunea custodelui pentru a se angaja, si nici de un reprezentant de sex masculin in fata unui judecator.

 

In aprilie 2017, printul Mohammed bin Salman a instruit agentiile guvernamentale sa nu blocheze femeile de la obtinerea de servicii fara consimtamantul custodelui, in afara cazului in care reglementarilor cer in mod specific acest lucru.

 

Au trecut doi ani de cand Shahad a parasit acea camera de hotel din Turcia si a fugit de familia ei. In Tbilisi, al-Mohaimeed a intalnit o alta refugiata, scapata si ea dintr-o tara islamica. Prin aceasta relatie a fost pusa in contact cu activistii pentru drepturile omului, care au recomandat-o catre ONU. I-a fost acordat statutul de refugiat, si, in cele din urma, o casa in Suedia.

 

Shahad nu a dorit sa dezvaluie o locatie exacta din motive legate de siguranta.

 

Acum, tanara merge la scoala in fiecare zi si are un job part-time. Descrie Suedia ca fiind un “loc bun”, dar spune ca este greu sa traiesti fara familie. Nu poate merge, insa, inapoi.

 

Inca de cand avea 12 ani, al-Mohaimeed incerca sa inteleaga de ce o pedepseste Dumnezeu pentru libertatea de a gandi. “Nu apartineam acelei vieti. O uram din toata inima.”

 

Isi face griji pentru prietenele ei ramase in Arabia Saudita, o parte dintre ele fiind retinute in asa numitele “case de protectie”, acelasi gen de facilitate in care se speculeaza ca ar trai in prezent si Dina Ali Lasloom.

 

“Traiul in Suedia este un sacrificiu, dar asa am devenit cine sunt azi. Am vazut multe lucruri care m-au format”, a spus Shahad.

Preluat de pe Insider