Dominatia Bitcoin nu a fost atat de scazuta din august anul trecut. Statisticile Google arata ca interesul pentru Bitcoin nu a fost atat de scazut din aprilie anul trecut. Este aceasta linistea dinaintea furtunii?

 

Dominatia Bitcoin se situeaza cu putin peste 50%. Un rezultat al “sezonului alt”, banii care curg rapid in altcoin-uri si un pret Bitcoin relativ stagnant tind  sa coboare pozitia actuala a Bitcoin. Dar nu cu mult. Capitalizarea de piata a Bitcoin poate inca sa insumeze sute de alte criptomonede.

 

Nu mai suntem in 2015 sau 2017 – Piata este mult mai aglomerata

 

Unii analisti  au constatat ca o dominare mai scazuta a precedat un bull run in trecut. Altii au remarcat ca aceste  cresteri si scaderi ale lui Bitcoin se apropie de graficele primului bull-run, in care Bitcoin a crescut la 1.000 de dolari si apoi a scazut sub 100 de dolari.

 

Un lucru scos din aceasta analiza este efectul Mt. Gox. Este rezonabil sa dai vina pe prima scadere majora asupra esecului Mt. Gox. Fiind principalul exchange Bitcoin, colapsul sau a speriat investitorii.

 

In ultimul bull-run insa, nu avem asa ceva. Nu exista niciun catalizator care sa poata fi acuzat de sell-off-ul masiv. Interesul a inceput sa scada. Scaderile procentuale cu doua cifre au impins investitorii noi sa faca  dump. Nu exista date care sa sugereze ca astfel de investitori vor reveni.

 

De unde vor veni banii acum?

 

Este un semn al virtutii ca Bitcoin ii sperie pe acei cautatori de bogatie. Este greu sa ramai investit in piata daca nu ai o neincredere filosofica a sistemului fiat, ca parte a principiilor tale.

 

In bull-run Bitcoin a ajuns pana la 20.000 de dolari, fiind una dintre putinele miscari de pret care a determinat hodlerii sa isi mute fondurile. Unii au raportat ca au cumparat inapoi la preturi mai mici. Pretul mediu zilnic al Bitcoin este in mare parte dictat de mai putin de jumatate din oferta de monede.

 

Putem fi siguri ca in viitorul apropiat nu va exista “ucigas Bitcoin”. Dar o moarte lenta pentru Bitcoin este practic imposibila. In ultimele cateva luni, a fost nevoie de multa munca pentru a face bani din investitiile in Bitcoin. Trebuie sa fii foarte atent si in pregatit sa cumperi si sa vinzi.

Daca ai fi avut aceiasi bani in Litecoin, ai fi fost in castig.

 

ECONOMIA TOKENIZATA NU VA FI CONSTRUITA PE BITCOIN

 

In acelasi timp, smart contract-urile obtin continuu valoare adaugata. Produsele de investitii reale se extind peste tot. Stiai, de exemplu, ca poti sa cumperi Dai si sa castigi cu Protocolul Compund? Nici macar nu trebuie sa va blocati etherum intr-un CDP, deoarece gasiti Dai din belsug pe toate pietele.

 

Valoarea reala a companiei Ethereum, daca adunati tot ce ruleaza in spatele ei, este mai mare de 14 miliarde de dolari. Jetoanelee 505 Ethereum au o capitalizare de piata mai mare de 1 milion de dolari. Multe dintre aceste jetoane, precum Bitcoin si Ethereum, au fost cu 80 sau chiar 2-500% mai mari decat evaluarile actuale.

 

Proiectele noi sunt lansate tot timpul, iar economia tokenizata se bazeaza in mare parte pe Ethereum. Cererea de eter in timpul unui bull-run poate fi in mare parte atribuita persoanelor care doresc sa cumpere si sa detina aceste tipuri de active.

Cu toate acestea, dominatia pe termen lung a lui Ethereum, ca si computer mondial, este discutabila. Ne putem imagina o piata infloritoare cu multiple platforme. La urma urmei, nu conteaza ce blockchain folosesti, dar ce faci cu el. Tron si EOS vad o utilizare incredibila, si nu din lipsa de incercari din partea antreprenorilor Ethereum.

 

EOS SI TRON: SUBAPRECIATE

 

Bitcoin beneficiaza de o piata tokenizata, cel putin nu in acelasi mod.

 

Vorbind despre Tron, majoritatea jetoanelor sale nu sunt luate in considerare de majoritatea masuratorilor in acest moment. Acelasi lucru este valabil si pentru EOS. Aceste jetoane sunt tranzactionate pe burse descentralizate, cum ar fi TRX.market si Newdex.io. Indiferent de volumul si preturile pe care le au, ele sunt reale.

 

In cazul in care pietele EOS si Tron ar fi pe deplin contabilizate, dominanta pe piata a Bitcoin ar fi chiar mai mica. Este acesta un semn bun pentru dominatia Bitcoin?

 

Noile jetoane de pe TRX au volume de milioane in TRX, iar adaugarea viitoare a Tether USD pe platforma Tron inseamna ca lichiditatea reala nu este departe. Utilizatorii vor fi la un pas de a ajunge la numerar fiat, sau invers. O evaluare rezonabila presupune ca si criptomonedele stabile isi vor gasi drumul spre EOS.

 

VIZIUNEA MAI PUTIN POPULARA: DOMINATIA BITCOIN SCADE NU NUMAI DIN MOTIVE FINANCIARE

 

Este util sa vizualizati situatia actuala dintr-o perspectiva istorica. Probabil este popular sa afirmam ca suntem din nou la varful unei epifanii financiare. Cu toate acestea, o viziune istorica trebuie sa includa toate optiunile suplimentare pentru noile investitii.

Banii noi care intra in Bitcoin vor fi filtrati prin acest obiectiv – oamenii care investesc in criptomonede pentru prima data au multe decizii de facut.

 

Iar platformele mentionate nu sunt tot ce exista. Aelf, Cardano, NEO, Tezos – toate acestea sunt pregatite pentru a consuma o parte din noul capital care va veni in urmatorul bull-run. Fiecare poate gazdui bunuri in valoare de sute de milioane de dolari.

 

Orice analiza a lui Bitcoin este incompleta daca nu mentioneaza ca Litecoin a reusit sa castige, in timp ce dominatia Bitcoin a ramas relativ stagnanta. Litecoin a fost sub 30 de dolari cand Bitcoin a inceput sa alunece toamna trecuta. Acum pretul este aproape dublu, iar perspectivele sale arata foarte bine.

 

Deci, va ajunge Bitcoin la 50.000 sau 100.000 $? Este cu siguranta posibil.

 

Dar drumul spre a ajunge acolo nu va fi asa cum a fost inainte. O multime de alte active vor creste cu aceasta, iar cresterea lor va afecta in mod necesar aspiratiile LTC la Luna. Este foarte posibil ca de fiecare data cand Bitcoin va castiga 25%, jetoanele precum Etheruem sau EOS vor castiga mai multe procente.

 

Din perspectiva lunga, nu este chiar nebunesc sa credem ca intr-o zi Bitcoin ar putea sa nu mai fie numarul unu. Acest lucru nu inseamna ca Bitcoin va fi “esuat”. Aceasta inseamna ca alte monede ar putea fi in cerere mai mare. Numarul de cazuri de utilizare al Blockchain-ului necesita flexibilitate pentru a iesi la suprafata.