Potrivit unui purtator de cuvant al Agentiei pentru Servicii Financiare (FSA), Japonia nu ia in considerare aprobarea unui fond de tranzactionare ETF Bitcoin .

 

Declarand pentru Bitcoin.com, un reprezentant FSA a spus:

Nu exista niciun astfel de fapt care sa aiba in vedere aprobarea ETF-urilor care urmaresc criptomonedele in prezent. In prezent, nu intentionam sa le aprobam.

 

Japonia nu vede nevoia unui ETF Bitcoin


Saptamana trecuta, mai multe surse, inclusiv Bloomberg, au raportat ca Japonia exploreaza posibilitatea de a aproba ETF-urile Bitcoin ca o alternativa la contractele Bitcoin.

 

Rapoartele au condus la o crestere a asteptarilor fata de aprobarea inregistrarii de la VanEck Bitcoin a ETF, care urmeaza sa fie decisa de Comisia americana pentru valori mobiliare si burse (SEC) pana la sfarsitul lunii februarie, deoarece aparitia unor vehicule investitionale strict reglementate intr-o piata precum Japonia ar reduce riscul de manipulare a preturilor.

 

Cu toate acestea, intr-o declaratie, un purtator de cuvant al FSA a declarat ca agentia nu recunoaste de acum necesitatea oricaror derivate legate de criptocurrency, solidificandu-si pozitia fata de produsele ETF cripto si produsele futures.

 

“Consideram ca este dificil pentru noi sa gasim in prezent o semnificatie constructiva si sociala a derivatelor cripto-active, de asemenea consideram ca nu este necesara tranzactionarea derivatelor cripto-active la exchange-urile in care pot participa multi traderi “, a explicat reprezentantul.

 

Anterior, Jake Chervinsky, avocat al apararii guvernamentale si avocat in materie de valori mobiliare la Kobre & Kim, a declarat ca, in timp ce lansarea unui ETF pe pietele de peste mari ar putea aborda ceea ce SEC considera o problema esentiala in manipulare, este foarte probabil sa aiba un impact minim cu privire la decizia SEC.

 

Un ETF Bitcoin in Japonia sau pe oricare alta piata majora de criptomonede nu a avut niciodata efect asupra deciziei SEC din S.U.A., deoarece comisia prefera sa ocupe functia de lider in reglementarea internationala.

 

Dar demonstreaza disponibilitatea FSA si a autoritatilor financiare din Japonia de a se concentra mai degraba pe consolidarea infrastructurii pietei locale de schimb valutar, decat pe trecerea la vehiculele de investitii care ar putea oferi clasa de active cu expunere de masa intr-o perioada scurta de timp.

 

Propunerile Bitcoin ETF in S.U.A.


Pe parcursul ultimelor cateva luni, zece ETF-uri au fost respinse de SEC din S.U.A. din diverse motive, inclusiv riscurile de manipulare si de securitate.

 

De atunci, companii precum VanEck si Bitwise au depus propuneri ale ETF care abordeaza majoritatea aspectelor pe care SEC le-a publicat in trecut.

 

Bitwise, de exemplu, un fond de hedging de tip criptocurrency care a prezentat saptamana aceasta o propunere privind ETF, a construit un indice care sa urmareasca pretul Bitcoin pe bursele, pietele futures si platformele de tranzactionare extrabursiere (OTC) in incercarea de a gasi un pretul exact al criptocurrency-ului dominant pe baza volumului zilnic maxim.

 

Indiferent de progresele inregistrate pe pietele de peste mari, SEC ar putea continua sa identifice zonele de imbunatatire ca urmare a respingerii fiecarei depuneri de fonduri ETF, ceea ce ar creste probabilitatea unui ETF Bitcoin pe termen lung.