Aur si Bitcoini in valoare de sute de mii de euro au fost furate de escrocii Bitcoin intr-o frauda online extrem de elaborata, descoperita de oficiul postal din Luguria, Italia.

Escrocii Bitcoin au imitat o firma elvetiana de criptomonede

Sursele locale au raportat ca autoritatile italiene au arestat recent un expert aflat in Genoa, care a inselat victimele prin exploatarea canalelor de comunicare criptate, folosindu-se de identitati false gasite pe Dark Web.
Infractorul a promis victimelor o investitie securizata in Bitcoin in schimbul aurului si al depozitelor cash. Acesta s-a dat drept un reprezentant a unei cunoscute companii cripto din Elvetia. Pentru a-si contacta victimele, a folosit serviciul criptat de comunicatii Telegram.

Hackerul a folosit platforma pentru a le furniza victimelor identitati corporatiste furate, si a le castiga increderea.

Totul s-a incheiat atunci cand compania elvetiana a descoperit frauda, si a raportat-o catre autoritati. Procurorii au inmanat cazul diviziei locale de politie digitala, care a descoperit identitatea hackerului dupa luni intregi de urmarire, interceptare si analiza a computerului. Autoritatile au localizat escrocul in unul dintre luxoasele hoteluri Sanremo, unde traia sub pseudonim.

Politia l-a prins in timp ce retragea un pachet continand aur, trimis de una dintre cele mai recente victime. Autoritatile au pus sechestru pe 58 de Bitcoins, care valoreaza peste 200.000 de euro, si doua kilograme de aur, in valoare de 270.000 de euro.

Hackerul a exploatat criza economica a Italiei

Incidentul vine in urma degradarii economice a Italiei, care a devenit singura tara din Europa aflata in recesiune. Tara se afla chiar si in urma tarilor din Europa de Est, inclusiv Letonia, Slovacia, si Lituania. In plus, statul se afla in urma a 18 tari in materie de valuta, din cauza datoriilor masive, a cresterilor lente, si a ratei somajului.

Investitorii italieni cauta sa investeasca in criptomonede pentru a se proteja de criza economica si politica din Italia. Cum situatia nu pare sa aiba solutii pe termen scurt, monedele digitale par a fi o alternativa viabila, insa escrocii Bitcoin, precum cel mentionat mai sus, folosesc aceasta oportunitate pentru a fura bani.

Daca se va dovedi ca este vinovat, genovianul ar putea fi condamnat la 10 ani de inchisoare, si ar putea primi o amenda usturatoare.

Preluat de pe CCN