Google se confrunta cu un proces de actiune de clasa propus de 5 miliarde de dolari pentru urmarirea utilizatorilor, chiar si in modul de navigare privata, incognito. Arhivata la Curtea de District din SUA pentru Districtul de Nord din California, plangerea acuza gigantul motorului de cautare ca ar coleca in mod indirect istoricul si obiceiurile de navigare ale consumatorilor prin intermediul plugin-urilor site-urilor web.

 

Procesul sustine ca modul incognito al Google ofera utilizatorilor impresia falsa ca utilizarea lor de internet nu ar fi interceptata si ii insala in mod intentionat pentru a crede ca detin controlul informatiilor de navigare.

 

„Google urmareste si colecteaza istoricul navigarii consumatorilor si alte date privind activitatile web indiferent de garantiile pe care consumatorii le angajeaza pentru a-si proteja confidentialitatea datelor”, se arata in plangere. Adoptand aceste practici, a adaugat reclamatia, Google incalca Legea Federala a Wiretap-ului, statut care acorda utilizatorilor dreptul de a actiona in judecata in cazul in care comunicarile lor private sunt inregistrate.

 

Mai exact, reclamatia sustine ca Google urmareste in mod sigur utilizatorii prin numeroasele servicii terte pe care le ofera editorilor si site-urilor web, cum ar fi Google Analytics, Google Ad Manager si multe altele.

 

Intr-o declaratie, un purtator de cuvant al Google a declarat pentru Digital Trends ca compania contesta aceste afirmatii si ca se va apara puternic.

 

„Modul Incognito din Chrome va ofera posibilitatea de a naviga pe internet fara ca activitatea dvs. sa fie salvata pe browser sau dispozitiv. Dupa cum afirmam clar de fiecare data cand deschideti o noua fila incognito, site-urile web ar putea sa colecteze informatii despre activitatea dvs. de navigare in timpul sesiunii ”, a adaugat purtatorul de cuvant.

 

In pagina de ajutor Chrome, Google afirma ca modul incognito nu impiedica „activitatea sau locatia dvs. sa fie vizibile pentru site-urile web pe care le vizitati, scoala, angajatorul sau furnizorul dvs. de servicii Internet”.

 

Plangerea, care a fost depusa de trei utilizatori Google cu sediul in Los Angeles si Florida, solicita daune pentru „milioane de utilizatori” de 5.000 de dolari sau de trei ori daune reale, oricare dintre acestea este mai mare.

 

Mai multe studii au descoperit ca modul de navigare privata este conceput pur si simplu pentru a impiedica browserul sa colecteze local datele si sa le sincronizeze cu contul dvs. direct. Cu toate acestea, este inca posibil ca site-urile sa va urmareasca si sa stocheze informatiile pe care le oferiti.

 

In urma cu doi ani, un cercetator de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Tennessee, a spus ca, in timp ce datele incognito sunt colectate cu identificatori anonimi ai utilizatorului, „Google are capacitatea de a conecta aceste informatii colectate cu datele personale ale utilizatorului stocate in Contul lor Google.”