Potrivit memorandumului SEC, Oficiul de Supraveghere a Pietei a avut luni o intrevedere cu membrii grupurilor VanEck, SolidX si CBOE. Sustinatorii afirma ca piata Bitcoin este suficient de matura pentru a lua in considerare aprobarea fondului de tranzactionare (ETF), aducand in discutie asemanarile dintre aceasta si alte piete de marfuri, precum cele ale aurului si titeiului.

“Similar contractelor la termen pentru marfuri, preturile pe moment si la termen ale Bitcoin-ului sunt strans legate”, au afirmat aparatorii fondului, adaugand ca “aceasta este o dovada a unei piete de capital functionale”.
Initiatorii proiectului au solicitat, de asemenea, ca SEC sa ramana consecventa in definitia sa data “pietelor semnificative”, argumentand ca atunci cand vine vorba de Bitcoin, contractele la termen “reprezinta o piata semnificativa si reglementata”, in comparatie cu “piata de transport a marfurilor solide in vrac”, aceasta din urma primind deja aprobare pentru un fond de tranzactionare. SEC a declarat in repetate randuri ca pietei Bitcoin ii lipseste amploarea necesara pentru a-si proteja investitorii de manipulare. VanEck si SolidX au sustinut mult timp ca piata Bitcoin este foarte putin susceptibila la manipulare.

Intalnirea publica a fost precedata de o intalnire cu usile inchise, despre care VanEck a afirmat ca a rezolvat probleme pe care autoritatile le-au ridicat in ordinele de respingere anterioare. Asa cum a raportat Hacked, zeci de cereri de fonduri ETF pentru Bitcoin au fost respinse definitiv de autoritatea de reglementare a pietelor valorilor mobiliare din cauza existentei unor motive de ingrijorare privind manipularea pietei si siguranta investitorilor.

In ciuda eforturilor repetate de a convinge autoritatile de reglementare din SUA de meritele unui fond de tranzactionare Bitcoin, aprobarea intarzie sa apara. Aceasta idee a fost reluata recent de presedintele SEC, Jay Clayton, care a declarat ca piata trebuie sa treaca prin schimbari importante inainte ca un fond de tranzactionare sa devina viabil.

“Ceea ce investitorii asteapta este ca tranzactionarea marfurilor care stau la baza ETF sa aiba sens si sa fie protejata de riscul manipularii. Este o problema care trebuie rezolvata inainte de a mai discuta pe aceasta tema”, a declarat Clayton saptamana trecuta, in cadrul conferintei anuale Consensus Invest din New York, potrivit CNBC.

Clayton a spus ca locatiile precum New York Stock Exchange si Nasdaq au mecanisme de “supraveghere” care pot impiedica manipularea tranzactiilor. “Aceste tipuri de garantii nu exista in prezent in toate locurile in care se tranzactioneaza valuta digitala”.

SEC nu a ajuns inca la un verdict final privind VanEck SolidX Bitcoin Trust. La ultima verificare, o decizie era asteptata la sfarsitul acestei luni, desi procesul ar putea fi amanat pana in februarie, potrivit surselor din industrie.