Boom-ul criptomonedelor pare sa fie unul real pentru Binance, cea mai mare platforma de schimb a activelor digitale, si pentru moneda acesteia, BNB.

Una dintre cele mai in voga monede in acest moment este Binance Coin, jetonul platformei, care s-a triplat in in ultimele trei luni, ajungand la valoarea de 15 dolari. Cresterea vine pe o piata a activelor digitale care nu s-a schimbat mult dupa prabusirea de anul trecut, cand preturile monedelor rivale au scazut cu pana la 90 de procente.

Performanta monedei este ultima rasturnare de situatie in povestea dramatica a lui Zhao Changpeng, care a co-fondat platforma in 2017, si care a avut probleme cu autoritatile din Japonia si Hong Kong, inainte sa se mute in Malta.

“Aceasta este cea mai buna echipa de pe piata cripto”, a spus Tushar Jain, partener la fondul Multicoin Capital Management din Austin, Texas. “Ne asteptam sa ii vedem si pe viitor.”

Binance Coin, cunoscut si drept BNB, este folosit de investitori sa plateasca taxele percepute de platforma. Binance este pe cale sa devina mediul preferat si de catre cei care emit ICO-uri, permitand startup-urilor sa stranga bani prin listarea pe o platforma cu un volum al tranzactiilor de un miliard de dolari pe zi.

Motivul pentru care BNB a devenit atat de atractiv este practica platformei prin care leaga performanta de volumul de jetoane aflate in circulatie. Dupa un ICO prin care a emis 200 de milioane de monede in iulie 2017, compania planuieste sa cheltuiasca 20 de procente din profituri in fiecare trimestru pentru a rascumpara si a distruge BNB-uri, o metoda care ar putea continua timp de 10 ani, a spus Zhao intr-un interviu. Aproximativ 50 de procente dintre monede au fost alocate investitorilor si angajatilor.

“Suntem in aceeasi barca. Nu vrem ca pretul sa scada, nu vrem sa fim afectati. Suntem aliniati investitorilor nostri”, a spus Zhao.

Rascumpararea, pe care o practica multe companii cu propriile actiuni, ridica preocupari care atarna asupra pietei cripto de mai bine de zece ani, si anume daca monedele digitale sunt titluri de valoare. Daca acest lucru ar fi adevarat, jetoanele precum BNB ar intra in jurisdictia autoritatilor locale, pe care comunitatea cripto incearca sa le evite.

“Nu cred ca activele digitale sunt titluri de valoare. Nu cred ca exista nicio reglementare care sa spuna ca nu poti distruge ceea ce ai. In cel mai rau caz, putem opri procesul de ardere”, a spus Zhao.

Binance a dezvoltat si un blockchain public pentru transferul si tranzactionarea activelor digitale, pe care Zhao intentioneaza sa il lanseze in doua pana la cinci luni. Reteaua, care poarta numele de Binance Chain, le va oferi tranzactionistilor acces la o platforma descentralizata, care trateaza tranzactiile printr-un proces automatizat, eliminand nevoia ca un tert sa pastreze si sa mute fondurile.

Cand Binance Chain va fi gata, Binance Coin va fi mutat din reteaua Ethereum, si va fi folosit pentru plata taxelor de tranzactie si listare. Validatorii care vor sustine chain-ul, vor fi nevoiti pe viitor sa detina Binance Coins, a mai spus Zhao.

Binance a avut anul trecut un profit de peste 400 de milioane de dolari, suma la care se asteapta si in anul urmator, si pe care o incaseaza in criptomonede. Compania nu publica rezultatele auditului financiar.
Intre timp, compania cauta sa creasca profilul BNB-ului in moduri care ne duc cu gandul la zilele bulei cripto.
Personalul lui Zhao, precum si 130 de voluntari cunoscuti drept Ingerii Binance, organizeaza intalniri ale utilizatorilor, numite MeetUps, pentru a discuta despre beneficiile monedei. Pozele de la un astfel de eveniment, care a avut loc recent, arata o femeie imbracata intr-un tricou cu Binance, langa un poster care spune “Haideti sa lucem Binance pana la luna.

Preluat de pe Bloomberg