Bitcoin-ul a fost intotdeauna invaluit in mister, si nici in ziua de azi nu se cunosc multe lucruri legate de originea sa si identitatea creatorului.

Incertitudinile din jurul identitatii lui Satoshi Nakamoto au generat numeroase teorii ale conspiratiei, iar lipsa dovezilor inseamna ca unele dintre ele sunt plauzibile, in timp ce altele sunt de-a dreptul ridicole.

Ganditi-va putin, suntem in data de 18 august 2008, iar cineva inregistreaza domeniul bitcoin.org.

Cateva luni mai tarziu, in octombrie, un link catre o lucrare scrisa de Satochi Nakamoto, intitulata “Bitcoin: Un sistem descentralizat al monedelor electronice”, este postat intr-o lista obscura de e-mailuri.

La putin timp dupa, in ianuarie 2009, codul open-source Bitcoin este publicat. Pana la sfarsitul lui 2010, Nakamoto a inceput sa dispara din industrie.

Vom analiza in cele ce urmeaza cele mai nebunesti teorii conspirationiste existente.

Un proiect al guvernului SUA

Una dintre cele mai proeminente teorii sustine ca Bitcoin-ul este produsul serviciilor de informatii din SUA, gandit pentru a putea finanta misiunite internationale top-secrete.

Iata un exemplu, postat acum cinci luni, care atribuie crearea Bitcoin-ului guvernului SUA:

“Unchiul Sam (adica guvernul SUA) a creeat Bitcoin-ul imediat dupa recesiune, pentru a putea umfla o bula imaginara, in locul unei clase de active. Propagarea cripto a fost impinsa de oportunisti, acestia fiind condusi de spioni.”

Aceasta conspiratie este atat de raspandita incat numeroase figuri proeminente din industrie si-au dat cu parerea.

In 2011, co-fondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a postat pe forumul BitcoinTalk ca nu ar fi surprins daca Agentia Nationala de Securitate ar fi implicata in crearea criptomonedelor.

Buterin si-a clarificat pozitia intre timp. Intr-un tweet trimis catre sute de mii de followeri, tanarul antreprenor a afirmat: “Opiniile mele s-au schimbat intre timp.”

Fratele faimosului traficant de droguri Pablo Escobar, care a lansat anul trecut propria moneda, a afirmat de asemenea ca Bitcoin-ul ar fi fost creat de guvernul SUA.

A facut acest lucru intr-o carte scrisa de el, explicand ca la un moment dat lumea va afla ca guvernul se afla in spatele criptomonedelor, si ca CIA se pregateste sa vanda rezervele cripto pentru a da cu preturile de pamant, si pentru a distruge activele digitale.

Teorii legate de implicarea Chinei

Guvernele sunt des intalnite in teoriile conspirationiste legate de Bitcoin.

Un utilizator Reddit pretinde ca Bitcoin-ul este un produs al guvernului chinez.

Comentariul, care a fost postat acum cinci ani, spune: “Bitcoin-ul a fost creat de un grup de ingineri din partidul comunist chinez.”

“Au utilizat un nume japonez, pentru a evita suspiciunile, si din moment ce China produce procesoare ieftine, ar putea deveni un lider mondial in minat. Astfel, investitorii ar deveni bogati, iar dependenta Chinei de SUA s-ar reduce.”

Anul trecut lumea a fost ingrozita sa afle ca statul chinez are puterea, metodele, si posibil intentia, sa distruga Bitcoin-ul cu totul.

Bitcoin-ul este diavolul

Exact cand credeai ca lumea criptomonedelor nu ar putea deveni mai ciudata, se pare ca exista oameni care sustin ca Bitcoin-ul este creatia diavolului.

Aceasta teorie sustine ca monedele digitale sunt legate de o credinta din Cartea Revelatiilor, unde Bitcoin-ul este considerat a fi Semnul Bestiei.

Semnul Bestiei origineaza dintr-o poveste din Noul Testament, si spune ca fiintele pamantesti vor avea nevoie de un semn pe corp pentru a cumpara cele necesare traiului.

Semnul este obligatoriu pentru toata lumea, “cei mareti, cei mici, cei saraci si cei bogati”.

Aceasta teorie, desi plina de umor, nu are niciun pic de credibilitate.

Bitcoin-ul este de fapt inteligenta artificiala

O alta teorie populara este ca Bitcoin-ul este produsul inteligentei artificiale (sau al extraterestrilor?) care planuieste o revolutie, si ca va folosi reteaua criptomonedelor pentru a cuceri lumea.
Aceasta teorie bizara a fost descrisa intr-un video postat pe Youtube de UFO Today.
Videoclipul pretinde ca Bitcoin-ul foloseste banii ca momeala, pentru a-i determina pe oameni sa extinda reteaua si puterea de procesare.

UFO Today a spus:

“Ar fi oare posibil ca motivul pentru care codul Bitcoin nu are defecte sa fie acela ca nu a fost creat de un singur dezvoltator? Sau chiar de o echipa de dezvoltatori?”

Un alt utilizator Reddit este de acord. Sub numele “givesadvice4bitcoin”, acesta a spus:
“Diavolul avea nevoie de o metoda prin care sa faca bani. I s-a spus mereu ca banul este ochiul dracului. Evident, vrea sa capete putere.”

“A venit cu planul ingenios de a construi propria moneda, si de a face un profit ridicol. Stiind ca lumea nu va accepta niciodata planul sau daca ar stii ca vine din focurile iadului, diavolul s-a deghizat in om si si-a luat numele de Satoshi Nakamoto. Satoshi Nakamoto cuprinde literele din Satana.”

Nu este surprinzator ca lipsa informatiilor despre existenta Bitcoin a cauzat atat de multe intrebari legate de origine, si desi apreciez imaginatia unora, nu pot sa nu ma intreb care este efectul pe care aceste teorii il au asupra adoptiei criptomonedelor.

Preluat de pe The Next Web