Politia olandeza l-a arestat pe fondatorul startup-ului Komodore64, care ar fi strans 78 de milioane de euro (86 de milioane de dolari) de la investitori, a raportat magazinul de stiri Sprout in noiembrie.

 

Komodore64 – care a fost lansat in iunie cu obiectivul de a crea o platforma de joc in care tranzactiile sunt urmarite pe blockchain – parea a fi o schema frauduloasa care a inselat atat investitorii cat si proprii angajati. Proiectul si moneda sa K64, care a strans aproximativ 86 de milioane de dolari in investitii, au declarat faliment.

 

Fondatorul Komodore64, Sam N., ar fi ademenit investitorii care pretindeau ca proiectul a strans fonduri de la o „companie de investitii binecunoscuta” – firma americana de management al investitiilor Goldman Sachs – cand, de fapt, un grup de persoane au pretins ca vin din partea firmei de investitii.

 

Angajatii companiei au sustinut ca petrecerea de lansare a costat zeci de mii de euro, cu toate acestea, nici furnizorii si nici angajatii nu au primit factura. Angajatii lui Komodore64 au depus cerere de faliment.

 

Mai mult, curatorul Komodore64, John Dullaart, a declarat ca Max Theyse, care fusese prezentat anterior ca co-fondator al companiei, nu a ocupat niciodata acest rol. „Cred ca N. l-a prezentat ca atare. Adevaratul co-fondator este altcineva. Aceasta persoana spune ca este surprins ca cofondatorul a fost altcineva decat el insusi ”, a spus Dullaart pentru Sprout.

 

Politia l-a arestat pe N. la un hotel, unde se presupunea ca a stat, pentru ca se simtea amenintat de investitorii de criptomonede furiosi.

 

In aceasta vara, Europol, in colaborare cu politia olandeza, Unitatea Regionala de Criminalitate Cibernetica din Regatul Unit, Eurojust si Agentia Nationala pentru Criminalitate din U.K., au coordonat arestarea a sase persoane banuite ca ar fi furat peste 27 de milioane de dolari in criptomonede.

 

In mai, politia olandeza l-a arestat pe fostul antreprenor Barry van Mourik, dupa ce acesta ar fi conectat investitorii intr-o operatiune falsa de minerit Bitcoin (BTC) in valoare de 23 de milioane de euro (25 de milioane de dolari). Pozitionand ca operatorul unei ferme miniere, van Mourik a acumulat fonduri de la clienti, in timp ce se presupune ca nu a achizitionat niciun echipament, in schimb, ar fi cheltuit banii pe obiecte de lux.