Google tocmai a lansat Chrome 76, aducand cu el mai multe patch-uri si functii noi. Unele dintre cele mai notabile includ site-urile web care nu pot detecta modul incognito, iar Adobe Flash este blocat in mod implicit.

 

La inceputul acestei luni, Google a confirmat rapoartele anterioare ca va inchide o „lacuna” care permite site-urilor sa detecteze daca un utilizator Chrome a activat modul incognito. Acest lucru a fost realizat prin verificarea prezentei API-ului FileSystem (Interfata de programare a aplicatiilor) a Chrome, care este dezactivata pentru a evita lasarea urmelor oricarei activitati pe un dispozitiv. Daca un site a primit un mesaj de eroare, acest lucru a indicat ca a avut loc o sesiune de navigare privata.

 

In Chrome 76, FileSystem a fost modificat, astfel incat site-urile web nu mai primesc mesajul de eroare atunci cand incearca sa detecteze API-ul. Inseamna ca site-urile care folosesc instrumente de plata contorizate nu vor mai putea spune daca se utilizeaza modul incognito pentru a evita limitele plasate pe cate articole gratuite pot fi citite.

 

Cealalta modificare majora se refera la Flash, de care Google incearca sa scape de multi ani din cauza riscurilor sale de securitate. In timp ce plugin-ul este dezactivat in mod implicit in Chrome 76, acesta poate fi activat accesand Chrome: //settings/content/flash, desi Adobe a spus ca va inceta actualizarea si distribuirea Flash anul viitor.

 

In plus, Chrome 76 va facilita instalarea aplicatiilor Web progresive (PWA) pe desktop, datorita unui nou buton de instalare in bara de adrese. Daca un site indeplineste criteriile PWA, Chrome va afisa automat pictograma de instalare.