Emisiile de dioxid de carbon – cel mai important factor responsabil pentru incalzirea globala – a atins cele mai mari niveluri in atmosfera noastra din ultimii 3 milioane de ani, au anuntat saptamana aceasta intr-un nou studiu oamenii de stiinta.

 

In acel moment, nivelurile marii erau cu 20 de metri mai mari decat acum, Groenlanda era mai mult verde si Antarctica avea copaci.

 

“Se pare ca acum ne impingem planeta noastra de origine dincolo de orice conditii climatice experimentate pe parcursul intregii perioade geologice actuale, cuaternarul”, a spus autorul studiului, Matteo Willeit, de la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic in Germania. “O perioada care a inceput cu aproape 3 milioane de ani in urma si a vazut civilizatia umana incepand cu numai 11 000 de ani in urma. Deci, schimbarile climatice moderne pe care le vedem sunt mari, foarte mari, chiar si dupa standardele istoriei Pamantului “.

 

Emisiile de dioxid de carbon (CO2) din activitatile umane sunt principalul motiv pentru schimbarile climatice.

 

 

Willeit si colegii sai au folosit simulari computerizate sofisticate ale climatului trecut al Pamantului pentru a ajunge la concluzia lor. El a spus ca echipa sa le-a comparat cu date din adancime, care corespundeau celor spuse de computere.

 

Astazi, nivelurile de CO2 masoara peste 410 de parti pe milion. In timp ce s-ar putea sa nu sune o suma imensa, oamenii de stiinta au cunoscut de zeci de ani ca si cantitatile din atmosfera pot ridica temperaturile din intreaga lume.

 

Arderea combustibililor fosili, cum ar fi carbunele, petrolul si gazul, elibereaza gaze cu efect de sera, cum ar fi dioxidul de carbon si metanul, in atmosfera si oceanele Pamantului.

 

Cea mai mare cantitate de CO2 a determinat cresterea temperaturilor la niveluri care nu pot fi explicate prin factori naturali, spun cercetatorii. In ultimii 20 de ani, temperatura mondiala a crescut cu aproximativ doua treimi de grad Fahrenheit, a declarat Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica.

 

 

Dioxidul de carbon este numit gaz de sera pentru capacitatea sa de a capta radiatiile solare si a le mentine in atmosfera.

 

Ea este invizibila, inodora si incolora, dar este responsabila de 63% din incalzirea care poate fi atribuita tuturor gazelor cu efect de sera, potrivit Laboratorului de Cercetare al Sistemului de Pamant al NOAA din Boulder, Colo.

 

Toate natiunile din lume – cu exceptia Statelor Unite – fac parte din acordul privind climatul de la Paris, care are drept scop reducerea emisiilor de dioxid de carbon si alte gaze cu efect de sera din omenire, pentru a preveni cresterea temperaturilor globale.

 

Studiul a aparut in revista stiintifica Advances, o publicatie a Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintelor.