Near Protocol este o platforma de calcul descentralizata, cu o abordare mobila, avand scopul de a rezolva problema scalabilitatii. Abordarea mobila permite retelei sa aiba o natura descentralizata, intrucat bariera de intrare scade, dat fiind faptul ca majoritatea telefoanelor au abilitatea de a deveni noduri. 53% din exploatarile Bitcoin sunt controlate de trei companii, iar exploatarea Bitcoin eficienta necesita masini scumpe, si este de obicei efectuata de ASIC-uri. A doua cea mai utilizata abordare miniera, proof of stake, are, de asemenea, o problema de centralizare, asa cum se vede in retele precum EOS si Steemit. Prin folosirea unei bariere de intrare mai joase, fara cerinte de hardware specializat, Near Protocol este capabil sa construiasca o retea cu adevarat descentralizata.

 

 

Este o opinie comuna in comunitatea cripto aceea conform careia criptomonedele, chiar si cele mai populare, cum ar fi Bitcoin si Ethereum, au probleme de scalabilitate. In medie, Bitcoin-ul are puterea de a realiza 7 tranzactii pe secunda, in timp ce Ethereum se poate ocupa de 15. Pentru a rezolva aceasta problema critica a tranzactiilor cu criptomonede, au fost propuse multe solutii. De exemplu, o solutie promitatoare, fragmentarea, este implementata de catre mai multe proiecte blockchain, precum Zilliqa, dar masura in care aceasta este o metoda de succes este discutabila.

 

Daca aceasta solutie ofera o scalabilitate “reala”, este un alt subiect de dezbatere. Exista voci care sustin ca unele forme de fragmentare sunt capabile sa realizeze un numar mare de tranzactii, dar acest lucru este adevarat doar pentru un anumit numar de noduri, ceea ce inseamna ca acestea nu functioneaza corespunzator in orice situatie. Avand in vedere posibilitatea unor imbunatatiri tehnologice ulterioare, putem considera ca aceste solutii sunt doar temporare.

 

Propunerile de implementare a fragmentarii se confrunta cu o problema de securitate. Un numar mic de noduri pe fiecare block este suficient pentru a anula, cenzura, reordona sau manipula tranzactiile. Pentru a rezolva aceasta problema si pentru a atinge un nivel ridicat de securitate, Near Protocol separa verificarile tranzactiilor de activitatile legate de block-uri. Cei care verifica pot executa si valida tranzactiile doar in propriile lor fragmente, iar martorii creeaza block-urile globale. Aceasta inseamna ca un utilizator rau-intentionat trebuie sa corupa toti martorii din retea pentru a corupe un block, nu numai martorii responsabili de acesta. Mai mult, deoarece martorii se rotesc in fiecare minut, gradul de securitate creste.

 

Jeton

 

Near Protocol va folosi un jeton nativ, dupa ce va fi mutat pe reteaua principala, care urmeaza sa fie lansata in martie 2019. Acest jeton va fi folosit pentru orice actiune care are loc in cadrul retelei.

Nicio informatie despre valorile jetonului Near Protocol sau despre modul in care echipa intentioneaza sa utilizeze veniturile din vanzarea jetonului nu este disponibila la momentul scrierii acestui articol.

 

Echipa Near Protocol

CEO Alexander Skidanov: Skidanov a lucrat ca dezvoltator de software la Microsoft si ca director al departamentului de inginerie la MemSQL.

Ilia Polosukhin: Polosukhin este un fost angajat Google.

Evgeny Kuzyakov: Kuzyakov a fost un inginer de software senior la Facebook si inginer de software la Google.

Maksym Zavershynskyi: Zavershynskyi a lucrat ca inginer de software la GlobalLogic si Google, inainte de a se alatura Near Protocol.

Vlad Grichina: Grichina a fost inginer de software la Google.

 

Verdict

Mai jos este o defalcare a riscurilor si a potentialului de crestere al Near Protocol.

 

Riscuri

 

Metricile jetonului nu sunt publicate la momentul scrierii articolului, ceea ce face dificila evaluarea valorii financiare a proiectului si a oricarei rentabilitati a investitiei. (-2)
Desi abordarea mobila este o modalitate destul de buna pentru a imbunatati descentralizarea, aceasta inseamna, de asemenea, ca se pot forma cu usurinta ferme de dispozitive mobile ieftine, capabile sa devina noduri. (-2)

 

Potential de crestere

Abordarea mobila este cu siguranta o idee buna de a solutiona problema centralizarii pe care o au multe blockchain-uri. (2)
Separarea verificarii tranzactiilor de activitatile legate de block-uri ajuta la imbunatatirea securitatii retelei.. (+1.5)
Echipa este formata din fosti angajati Google, MemSQL si Facebook. (+3)
Reteaua de testare va fi lansata in decembrie, iar reteaua principala in martie. Acest lucru ar trebui sa mentina presiunea de cumparare ridicata dupa incheierea ICO si sa impiedice o scadere imediata dupa listare. (+2.5)

 

Dispozitie

Multe blockchain-uri, inclusiv cele mai populare, precum Bitcoin si Ethereum, sufera de o problema de scalabilitate. Near Protocol ofera o solutie viabila, cu o abordare mobila, pentru problemele legate de scalabilitate si centralizare. Folosind un anumit tip de fragmentare si separarea verificarii tranzactiilor de activitatile legate de block-uri, Near Protocol furnizeaza o retea cu un nivel ridicat de securitate. Echipa este alcatuita din fosti angajati Google si Facebook, ceea ce este cu siguranta un semn bun pentru proiect. De asemenea, doua dintre reperele importante, lansarea retelei de testare in decembrie si lansarea retelei principale in luna martie, sunt destul de apropiate si ar trebui sa mentina presiunea de cumparare ridicata. Cu toate acestea, este greu de evaluat valoarea financiara a proiectului si orice rentabilitate a investitiei in absenta informatiilor privind valorile jetonului. Mai mult, bariera scazuta la intrarea in retea poate determina aparitia fermelor de dispozitive mobile ieftine. Near Protocol primeste 5/10.

 

Detalii privind investitiile

Tip: ERC20 – Serviciu
Simbol: Nespecificat
Platforma: Ethereum
Crowdsale: Nespecificat
Investitie minima: Nespecificata
Pret: Nespecificat
Hardcap: Nespecificat
Plati acceptate: Nespecificate
Restrictii de participare: Nespecificat