FBI si Biroul de imigratie si aplicare vamala (ICE) au folosit fotografiile permiselor de conducere pentru cautarile de recunoastere faciala fara cunostintele sau acordul posesorilor.

 

Potrivit Washington Post, cele doua agentii au folosit milioane de fotografii ale americanilor, in mare parte din permisele de conducere, in scopul cautarilor de recunoastere a fetei, citand documentele interne si e-mailurile celor doua agentii care au fost obtinute de cercetatorii de la Georgetown Law in ultimii cinci ani si impartasite cu magazinul de stiri.

 

Fotografiile dau agentiilor un nou nivel de informare despre americani si un nou instrument care ar putea urmari atat criminali, cat si pe cei care nu au comis niciodata o crima, potrivit postului, care adauga ca Congresul nu a autorizat o astfel de dezvoltare a unui sistem de recunoastere faciala .

 

Parlamentarii si-au exprimat nemultumirea fata de rapoartele pe care agentiile federale le foloseau pentru fotografiile  permiselor de conducere.

 

“Accesul la legi a bazelor de date de stat,” in special a bazelor de date DMV, “este adesea facut in umbre fara consimtamant”, a declarat presedintele Comitetului de Supraveghere si Reforma al Camerei, Elijah Cummings (D-Md.).

 

Luna trecuta, in cadrul unei audieri privind tehnologia de recunoastere faciala, Rep. Jim Jordan (R-Ohio), rangul Republican al Comitetului de Supraveghere si Reforma a spus ca americanii nu si-au dat consimtamantul sa foloseasca fotografiile pentru cautarile de recunoastere faciala.

 

“Nici un individ nu a semnat contractul atunci cand si-a reinnoit sau obtinut permisul de conducere. Ei nu au semnat nicio derogare spunand: “Oh, este bine sa imi transfer informatiile, fotografia mea, la FBI.” Niciun oficial ales nu a votat pentru ca acest lucru sa se intample “, a declarat Jordan, potrivit postului.

 

Desi a fost cunoscut anterior ca FBI a utilizat baze de date federale si locale pentru mai mult de 390 000 de cautari de recunoastere faciala incepand cu 2011, rapoartele Post arata ca amploarea cautarilor merge mult mai departe.

 

“Din cauza sensibilitatilor din domeniul aplicarii legii, ICE nu va comenta tehnicile, tacticile sau instrumentele de investigatie”, a declarat ICE intr-o declaratie la The Hill. “In cursul unei investigatii, ICE are capacitatea de a colabora cu agentii externe locale, federale si internationale pentru a obtine informatii care ar putea ajuta la finalizarea cazurilor si urmarirea penala ulterioara. Aceasta este o procedura stabilita care este in concordanta cu alte organe de aplicare a legii”.

 

The Hill a apelat FBI pentru comentarii.

 

Unele orase din S.U.A., mai ales San Francisco, au interzis deja utilizarea tehnologiei de recunoastere a fetei de catre organele de aplicare a legii si agentiile publice, invocand necesitatea de a proteja drepturile civile si viata privata a rezidentilor.