Astazi, prezentam 9 din cele mai neobisnuite lucruri despre bitcoin care provoaca ingrijorare, incantare si confuzie. Daca stii o persoana care este confuza in ceea ce priveste folosirea criptomonedelor, poti sa ii arati acest ghid din care sa isi faca o prima idee inainte sa ia o decizie.

 

1.Disparitia totala a monedei Bitcoin de pe piata a fost prezisa de 326 de ori – iar numaratoarea continua

 

Pentru fiecare plus de incantare generat in jurul criptomonedelor de la introducerea din 2008, cand Satoshi Nakamoto a creat moneda virtuala Bitcoin, exista si un revers de preziceri negative. (De fapt, poate chiar mai multe atunci cand cripto-urile se prabusesc asa cum s-a intamplat in ultimele luni). Si nu exista nicio predictie pe care bears ar dori sa o faca mai des decat iminentul deces al lui bitcoin. Asta a determinat site-ul israelian 99bitcoins sa pastreze o lista de alerte a fiecarei predictii sumbre inca din decembrie 2010.

 

2.Toate nodurile duc in China

 

Bitcoin poate fi descentralizat, dar este in mare parte descentralizat intr-un singur loc: China. Potrivit estimarilor, minarea de criptomonede din China controleaza 80% din volumul hashrate – puterea de calcul care genereaza deblocarea noilor bitcoinuri pe piata.

 

Iar acest lucru este posibil sa se agraveze. Pe masura ce pretul bitcoinului scade, singurele locuri in care este profitabil sa se faca minare de criptomonede sunt cele in care preturile energiei electrice sunt scazute. China are unele dintre cele mai ieftine costuri de energie electrica din lume, ceea ce inseamna ca platformele de minare din China isi pot permite sa continue sa mineze chiar cand altii ar intra in faliment.

 

E de la sine inteles, astfel, ca guvernul chinez isi intensifica controlul asupra oricarei companii criptografice, inclusiv a retelei de minare de bitcoin-uri. China solicita userilor sa se inregistreze si sa respecte un set de reguli, inclusiv raportarea periodica a clientilor lor. Din fericire, China nu are o istorie in a-si controla cetatenii prin orice mijloace. Hmm…

 

  1. Bitcoin nu sunt bani proveniti din traficul cu droguri

 

Mult timp criticii au sustinut ca bitcoin-ul este folosit in principal de dealeri si alti baieti rai, dar dovezile care sa ateste acest lucru sunt insuficiente. Un studiu recent realizat de analistul blockchain Chainalysis arata ca mai putin de 1% din totalul tranzactiilor (droguri, pornografie, asasini platiti, etc) folosesc bitcoinuri pe piata neagra. Moneda este folosita mult mai frecvent pentru a cumpara animale de companie digitale cum ar fi CryptoKitties.

 

  1. Nu este chiar anonim

 

Desi fanaticii bitcoin au subliniat frecvent ca moneda nu poate fi anonima la fel ca banii cash, acest lucru a fost in mare parte ignorat de mass-media. Dar, intr-adevar, tranzactionarea este pseudonima: blockchain urmareste tranzactiile fiecarei retele publice care foloseste bitcoin. Deci, daca va conectati la reteaua de internet publica a unei persoane, puteti vedea tot ce au cumparat si vandut cu moneda. Aceasta caracteristica neplacuta a creat o cerere de numerar digital, care este la fel de personala ca si numerarul fizic – iar cererea a fost indeplinita prin aparitia asa numitelor “monede de confidentialitate” precum Monero si Zcash.

 

  1. Nu mai exista un singur Bitcoin

 

Datorita forking-ului, exista acum zeci de variante ale originalului. Anumiti suporteri, precum Bitcoin SV, sustin ca ei sunt “adevaratul” bitcoin, in timp ce altii, cum ar fi Bitcoin Cash ABC, isi fac reclama ca fiind generatia urmatoare.

 

Da, poate fi confuz. Dar, din fericire, exista site-uri care te pot ajuta sa intelegi caracteristicile monedelor digitale, inclusiv bifurcarea Bitcoin si altele. De exemplu, CoinMarketCap este o modalitate usoara de a compara majoritatea monedelor si in care poti vizualiza toate tranzactiile care au avut loc vreodata. De asemenea, LitePaper iti ofera o introducere simpla a mai multor monede aflate in circulatie.

 

 

  1. Depozitarea Bitcoin este mult mai dificila decat achizitia in sine

 

In comunitatea utilizatorilor de criptomonede exista o zicala: “Daca nu detii cheia, nu detii moneda”. Ceea ce inseamna ca pastrarea unui bitcoin intr-un portofel digital (tip wallet) undeva pe Internet nu este intotdeauna cel mai bun mod de a fi pastrat in siguranta. Numerosi utilizatori care s-au increzut in expunerea datelor sensibile catre terte parti au fost victimele hackerilor: aproape 1 miliard de dolari a fost furat prin schimburile de criptomonede numai in 2018, potrivit datelor de la CipherTrace.

Aceasta problema de lunga durata a facut utilizatorii sa recurga la dispozitive retro, cum ar fi stick-urile USB sau hardware wallets pentru a le purta fizic. Sau, au mers si mai departe de atat: creion si hartie, deoarece multi furnizori de portofel digital recomanda memorarea unei asa-numite “seed phrase” generate la momentul crearii portofelului, care poate fi utilizata pentru a restabili continutul acestuia in caz de blocare. Dar chiar si asa, excluzand hack-urile si monedele originale ale lui Nakamoto, au fost pierdute 2,7 milioane de bitcoinuri. Poate ca oamenii nu ar trebui sa fie propriile lor banci in definitiv.

 

  1. Este o lume a „balenelor”

Partea complicata la crearea unei monede este distribuirea corecta. Si atunci cand o moneda este in primele sale zile, poti sa opresti pe cineva sa cumpere foarte multe? Se pare ca nu: aproximativ 14 milioane de portofele detin o cantitate mica de bitcoinuri, dar un numar de 123 portofele contin in prezent 20% din cantitatea totala de bitcoinuri. (Acestea sunt cunoscute ca „balenele” – whales – despre care ai tot auzit atatea lucruri)

 

Cantitatea poate fi chiar mai mare de atat. O singura balena poate contine mai mult de un portofel. De fapt, o mare parte a proviziei de bitcoinuri ar putea fi concentrata in mainile a catorva oameni, in special a utilizatorilor care mineaza la scara mare (si asa ne reamintim de electricitatea ieftina din China).

 

Reversul provine din faptul ca unele dintre aceste balene sunt tranzactionate la schimbul de bursa, si astfel pot reprezenta mii, poate milioane, de comercianti individuali. Asa cum se spune in motto-ul tiparit pe o moneda fizica de anvergura si incredere: “E pluribus unum” – din mai multi, unul.

 

  1. Cele 21 milioane Bitcoin sunt un mit

Mai exact, atunci cand ultimul bitcoin va fi exploatat in 2140, in circulatie vor mai fi doar 20,999,987 , cel putin in teorie. In realitate, acest lucru este o exagerare dramatica. Aproximativ 4 milioane de bitcoinuri sunt disparute, pentru ca foarte multi oameni si-au pierdut parolele de-a lungul anilor. De asemenea, inca un milion de bitcoinuri (in valoare de 4,7 miliarde de dolari, chiar si la preturile scazute si joase de astazi) sunt blocate in siguranta in contul lui Nakamoto, presupus mort (sau ascunzandu-se in Malta pe undeva). Oricum ar fi, numarul real de bicoinuri in circulatie este putin probabil sa ajunga la 15 milioane, ceea ce il face si mai rar.

 

  1. Bitcoin este surprinzator de fiabil

 

In iunie 2018, VISA a iesit offline, provocand haos international. In iulie, acelasi lucru s-a intamplat si cu Mastercard. Dimpotriva, reteaua Bitcoin nu a fost deconectata niciodata din 2010, deoarece este descentralizata si functioneaza in sute de calculatoare din intreaga lume; cand un nod coboara, reteaua pur si simplu il ocoleste. Singurul lucru care ar putea sa-l impiedice pe bitcoin – in afara de un bug – ar fi o intrerupere globala a internetului. Si daca se intampla asta, probabil o sa avem probleme mai importante de rezolvat.