Cu ajutorul ADN dintr-o picatura de sange, aceasta companie iti poate face un portret .
San Francisco (CNN)- In vara anului 2017, excursionistii au gasit un schelet pe marginea unei autostrazi din apropierea orasului Baltimore.
Timp de luni de zile, politia nu a reusit sa identifice corpul.
Cazul a fost rezolvat cu ajutorul unei tehnologii de ultima generatie. Utilizand o cantitate mica de ADN, aceasta tehnologie poate recrea imaginea unei persoane. Folosind aceasta asemanare, politia a reusit sa identifice victima, o femeie, si apoi sa-l aresteze pe ucigasul ei. El a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare.
Aceasta tehnologie a fost folosita si pentru a recrea portretul ucigasilor.
Cu o singura picatura de sange a fost obtinuta o imaginea unui barbat care a atacat brutal o tanara de 17 ani in New Mexico. Cu ajutorul acestei imagini barbatul a fost prins de catre autoritati si condamnat la 18 ani de inchisoare.
Tot o imagine a condus la arestarea unui om acuzat de uciderea unei femei de 25 de ani in Texas. Acesta nu a fost considerat niciodata un suspect. Procesul lui este in asteptare.
Tehnologia se bazeaza pe faptul ca ADN-ul are un set specific de instructiuni pentru caracteristicile fizice ale unei persoane, si are nevoie doar de o mica mostra pentru a putea alege din zeci de mii de optiuni genetice si pentru a crea o predictie informata despre modul in care ar putea arata o persoana.
Parabon NanoLabs, una dintre companiile care ofera aceasta tehnologie, a colaborat cu autoritatile incepand din 2015. Serviciul, care costa aproximativ 3.000 de dolari pe imagine compusa, a ajutat deja la rezolvarea a peste 40 de cazuri.
“In multe dintre cazurile la care lucram, autoritatile aveau informatii incomplete sau piste gresite, iar interventia noastra i-a trimis in cu totul alta directie”, a declarat Dr. Ellen Greytak pentru CNN Business.
Atunci cand ai o descriere clara a persoanei pe care o cauti, este mult mai usor sa elimini variantele gresite si sa te concentrezi pe pistele ramase.
Fenotiparea ADN este diferita de profilaxia traditionala, care se bazeaza pe potrivirea ADN-ului relevant dintr-o scena a crimei cu ADN-ul obtinut de la potentialii suspecti sau cel existent intr-o baza de date. Cu fenotiparea este nevoie doar de ADN-ul colectat la locul crimei. Aceasta tehnologie este de un real ajutor atunci cand ADN-ul colectat nu se afla in sistem.
“Aducem noi modalitati de analiza a ADN-ului in criminalistica”, a spus Greytak.
“Analiza traditionala a ADN-ului raspunde doar la intrebarea: ” Se potriveste acest ADN de la o scena a crimei cu cel al unui suspect pe care deja l-am identificat sau al unei persoane dintr-o baza de date? ” Dar daca nu gasesti o potrivire, aceasta analiza nu iti spune nimic altceva. Analiza propusa de noi poate genera piste folosind doar ADN-ul de la locul crimei.
Parabon a spus ca informatiile pe care tehnologia le pune la dispozitie sunt in general informatii vizibile, precum culoarea ochilor si parului. Atunci cand sunt analizate informatii legate de geneaologie, analiza se sprijina pe baze de date publice, asemeni Ancestry.com.
Dar unii experti spun ca accesarea ADN-ului si a informatiilor genetice in acest fel, precum si caracterul predictiv al tehnologiei, sunt motive de ingrijorare.
Arthur Caplan, profesor de bioetica la Departamentul de Sanatate al Populatiei la NYU, a declarat: “consimtamantul nu este atat de clar si de explicit pe cat ar trebui sa fie.”
El a spus ca oamenii din bazele de date publice nu isi dau seama ca informatiile lor sunt folosite in acest fel. A spus, de asemenea, ca exista motive de ingrijorare si legate de folosirea ADN-ului, insa nu la fel de multe.
“Confidentialitatea ADN-ului este foarte slaba”, a spus el. “Lasi urme oriunde te duci. Utilizarea lui este intr-o oarecare masura etica, deoarece ADN-ul este lasat peste tot. Lucrurile ar sta altfel daca cineva ar intra in casa ta cand dormi si ar incerca sa iti fure o mostra . ”
El a subliniat ca a colecta ADN din sangele aflat in afara casei cuiva nu este diferit de colecta ADN-ul dintr-un pahar de cafea sau o tigara aruncate.
Caplan a afirmat ca stiinta nu este inca 100% precisa, dar lucrurile vor deveni din ce in ce mai clare pe masura ce intelegerea geneticii se imbunatateste.
“Exista tot felul de informatii ascunse in genele noastre”, a spus el. “Nu este totul acolo, dar majoritatea detaliilor sunt”.
Exista deja unele limite clare. Tehnologia nu poate dezvalui varsta unui individ, iar analiza in sine nu poate duce la o condamnare, dar poate ajuta politia sa restranga cautarile.
Totusi, Greytak spera ca tehnologia va ajuta autoritatile sa rezolve mai rapid cazurile active si sa reduca numarul de cazuri cu autor necunoscut existente.