Chiar daca populatia din Australia reprezinta aproximativ 10% din populatia Statelor Unite, noile sale legi anti-confidentialitate reprezinta motive de ingrijorare pentru gigantii din Sillicon Valley.

Aceste legi permit autoritatilor sa acceseze mesajele criptate atunci cand este necesar. Acest lucru afecteaza companii precum Google, Facebook, Twitter si, da, Apple.

 

Politicienii au sustinut ca legile, care au fost publicate joi, sunt cruciale pentru securitatea nationala. Acelasi argument a fost adus si in S.U.A. la ultima confruntare a celor de la Apple cu FBI, dar in Australia acest lucru este acum oficial.

 

Dupa cum a raportat CNet, exista trei niveluri de asistenta pe care companiile tehnologice le pot furniza, daca este necesar:

 

“Solicitare de asistenta tehnica: o cerere de acordare a asistentei voluntare pentru aplicarea legii si pentru pentru protejarea securitatii nationale.

 

Aviz de asistenta tehnica: o notificare prin care se solicita societatilor puna la dispozitia autoritatilor informatii decriptate, in masura in care acest lucru este rezonabil, proportionat, practicabil si fezabil din punct de vedere tehnic, doar in cazul in care societatea are deja “mijloacele existente” pentru a decripta comunicatiile.

 

Nota privind capacitatea tehnica: o notificare emisa de procurorul general, care impune companiilor sa “construiasca o noua capacitate” de a decripta comunicatiile pentru aplicarea legii. Proiectul de lege prevede ca acest lucru nu poate include capabilitati care “elimina protectia electronica, cum ar fi criptarea”. ”

 

Asa cum era de asteptat, companiile tehnologice au condamnat noile legi. Grupul de lobby DIGI – care include Facebook, Amazon, Google si Twitter, printre altele – a declarat ca legile “pericliteaza securitatea aplicatiilor si a sistemelor pe care le folosesc in fiecare zi milioane de australieni”.

 

Intre timp, Apple a spus ca “ar fi gresit sa slabeasca securitatea pentru milioane de clienti care respecta legea, pentru a investiga foarte putini care reprezinta o amenintare”.

 

Poate ca Australia nu este cea mai mare piata Apple, dar asta nu inseamna ca aceasta noua lege nu va provoca probleme. Australia face parte din alianta de securitate Five Eyes, alaturi de Noua Zeelanda, Canada, Marea Britanie si S.U.A. Astfel, acest lucru ar putea genera repercursiuni mai largi, resimtite la nivel international.

In Regatul Unit, asa numitul Investigatory Powers Act, cunoscuta si sub denumirea de “Legea lui Snooper”, a fost eliminat pe motivul incalcarii legii UE. Apple a argumentat impotriva unor decizii similare in Statele Unite.