Dificultatea minarii Bitcoin a scazut cu mai mult de sapte procente in ultimele 24 de ore. Cu toate ca pretul Bitcoin a depasit recent nivelul de 4000 de dolari, multi mineri inca au dificultati in a obtine profit. Chiar si minerii din China abandoneaza activitatea, si refolosesc sistemele pentru editare video sau cloud.

Numaroase activitati miniere din Europa si Asia se inched din cauza recesiunii, inclusive Bladetech, cea mai mare unitate de minat din UK.

 

Dificultatea se ajusteaza

 

Dat fiind hashrate-ul aflat in scadere din cauza retragerii de pe piata a multor sisteme de minat, reteaua isi ajusteaza nivelul de dificultate pentru a evita cresterea backlog-ului, dar si comisioanele de confirmare uriase. Scaderea in dificultate cu sapte procente poate fi inceputul unui tipar de ajustari, din moment ce Bitcoin-ul petrece din ce in ce mai mult timp sub nivelul de 6000 de dolari. Dificultatea Bitcoin a scazut pe 19 decembrie de la 5.8 TH/secunda la aproximativ 5TH/secunda, spre deosebire de Bitcoin Cash si Bitcoin SV care au ramas la nivelul de 1TH/secunda.

Curios este ca, deci interesul pentru minarea Bitcoin-ului scade, acest lucru nu a avut un impact pozitiv asupra minarii altor monede, precum Bitcoin Cash si Bitcoin SV. Cu alte cuvinte, minerii care parasesc piata Bitcoin, nu se indreapta catre alte criptomonede, ci catre alte activitati care nu au legatura cu lumea blockchain. Este putin probabil ca acest lucru sa influenteze functionarea normala a Bitcoin-ului pe termen scurt, deoarece sistemul de ajustare va asigura suficienta putere pentru a servi reteaua.

Pericolul real este ca aceasta situatie poate avea un impact pe termen lung asupra adoptarii criptomonedelor la scara larga. Piata criptomonedelor a urmarit intotdeauna miscarile Bitcoin, ceea ce inseamna ca un interes scazut in minarea acestei monede, se va traduce intr-un interes scazut fata de intreaga piata, amenintand securitatea criptomonedelor.

Este prea devreme sa afirmam ca acest lucru se intampla, iar o crestere semnificativa a pretului ar putea schimba situatia peste noapte. Vom monitoriza ajustarile de dificultate si vom reveni cu informatii pe masura ce acestea apar.