Doua aplicatii Android folosite de armata americana in situatii de lupta contin numeroase vulnerabilitati, care ar fi putut permite inamicului sa castige acces la informatii confidentiale, a dezvaluit inspectorul general naval. Aplicatiile mobile aveau rolul de a furniza in timp real locatia unitatilor catre alte ramuri militare, de a afisa obiectivele misiunii, si de a oferi imagini prin satelit cu trupele inamice.

Potrivit raportului publicat in luna martie, dar care a atras atentia presei abea recent, cele doua aplicatii se numesc KILSWITCH si APASS, si au fost disponibile pentru trupele militare printr-un magazin de aplicatii aflat sub managementul National Geospatial-Intelligence Agency. Un video de pe Youtube arata una dintre aplicatii in actiune.

Dupa cum s-a raportat, aplicatiile au fost folosite doar pentru exercitii militare, asa ca dezvoltatorii nu au pus accent pe securitate. Din cauza interfetei usor de folosit, aplicatiile au devenit repede populare printre unitatile militare din SUA, dar si cele ale fortelor aliate, si au inceput sa fie folosite in situatii de lupta.

Inspectorul general naval a aflat ca cele mai multe ramuri militare nu au informat trupele cu privire la aplicatii, ceea ce a rezultat in folosirea acestora in timpul unor situatii nepotrivite. Cea mai suparatoare parte a raportului a fost ca aceste vulnerabilitati au fost raportate aucm mai mult de un an.

Anthony Kim, un analist de programe civile de la Naval Air Warfare Center Weapons Division (NAWCWD), a exprimat numeroase motive de ingrijorare in martie 2017. A fost ignorant, dar a continuat sa ridice aceasta problema, fiind pedepsit de fiecare data. Kim a fost certat, salariul lui a fost redus, a fost plasat in concediu fara plata, iar intr-un final a fost dat la o parte. Raportul l-a razbunat pe Kim, iar acesta si-a recastigat drepturile.