Mai multe surse familiare cu planurile Entertainment Software Association (ESA) au confirmat pentru Ars Technica ca organizatia, care este responsabila de Electronic Entertainment Expo (E3), va anula in curand expozitia de trei zile. Ca si in anii anteriori, E3 2020 a fost programat la inceputul lunii iunie ca un eveniment de trei zile la Centrul de Conventii din Los Angeles. La scurt timp dupa ce Ars Technica a primit vestea, editorul de jocuri independente, Devolver Digital, a postat pe Twitter un mesaj scurt : „Anulati-va zborurile si rezervarile la hotel pentru E3”. ESA nu a facut niciun anunt despre E3 2020 la acel moment.

 

O sursa care a vorbit cu Ars a spus ca a auzit vestea anularii E3 2020 „direct de la membrii ESA” si ca o declaratie oficiala publica in aceasta privinta „trebuia sa fie facuta marti, 10 Martie”

 

Reprezentantii ESA nu au raspuns imediat la intrebarile lui Ars Technica cu privire la starea E3, daca se va tine sau daca schimbarea seismica a evenimentului poate insemna in schimb o intarziere, o mutare catre un loc complet diferit sau un eveniment in totalitate virtualizat, transmis in direct.

 

Exact de ce evenimentul va fi anulat nu este clar in acest moment. La sfarsitul lunii trecute, ESA a adresat ingrijorari cu privire la raspandirea coronavirusului si la impactul sau asupra expunerii majore din 2020 in intreaga lume, insistand ca va „continua sa planifice un E3 sigur si de succes”, in timp ce altfel „monitorizeaza si evalueaza” potentialul sau impact asupra evenimentelor desfasurate in Los Angeles.

 

In urma acestui anunt, directorii de creatie contractati ai E3, compania de marfa si evenimente iam8bit, si-au dat demisia dupa cinci saptamani de munca. Stirea respectiva a urmat unui anunt din februarie potrivit caruia colaboratorul E3 de lunga vreme, Geoff Keighley, nu va participa la expo-ul din acest an.

 

Mai mult decat organizatorii si titlurile, E3 a fost intotdeauna despre jocuri – dar chiar si acest fapt a fost un loc dureros, intrucat E3 a vazut editorii de jocuri majore plecand in ultimii ani. Activision-Blizzard a devenit un participant nefiabil incepand cu 2016. EA a renuntat oficial la E3 in 2016 pentru a opera EA Play, un eveniment autonom programat alaturi de E3, de fiecare data. In timp ce Nintendo a avut in mod regulat un stand major pe platoul emisiunii E3, compania nu a gazduit de ceva timp un eveniment keynote, alegand in schimb sa gazduiasca prezentari Nintendo Direct pre-filmate pe YouTube.

 

Absenta Sony in 2019 a fost considerata deosebit de importanta, avand in vedere ca este producatorul celei mai vandute console de jocuri din lume, iar prezentarea sa fara E3 2020 parea si mai clara in comparatie, datorita unei noi console PlayStation 5 care se preconizeaza sa lanseze mai tarziu in acest an.