La Conferinta de Prelucrare a Informatiilor Neurale din Montreal, Canada, cercetatorii de la Nvidia au demonstrat ca ar putea folosi puterea inteligentei artificiale pentru a construi scene sintetice, dar realiste, cu detalii si texturi.

Cercetatorii sustin ca proiectul se afla inca in stadiu incipient si este neclar cand si daca tehnologia va fi pusa la dispozitia consumatorilor, dar exista potential in industria jocurilor pentru randarea bazata pe inteligenta artificiala.  

 

“Acest proiect se refera la un nou mod de construi scene grafice folosind retele neurale”, a declarat Bryan Catanzaro, vicepresedinte al Applied Deep Learning in cadrul Nvidia, intr-o conferinta. Cercetatorii au incercat sa afle cum pot aplica inteligenta artificiala pentru a imbunatatii grafica PC-urilor, iar solutia este aceea de a “invata” computerele folosind clipurile video din lumea reala. 

“Am construit un sistem care poate prelua schite video de calitate inalta si le poate transforma in scene grafice”, a spus Catanzaro. “Modelul intelege informatii complexe despre obiectelor din lumea reala si apoi elaboreaza pentru acestea texturi si lumini. Scopul este acela de a putea sa sintetizam scene grafice complexe. ”

Formarea masinilor este folosita pentru a analiza videoclipurile existente, iar Nvidia ar aplica tehnici de vizionare pentru a adauga etichete obiectelor si proprietatilor acestora. Inteligenta artificiala ar putea sa recunoasca un peisaj urban si sa diferentieze, spre exemplu, copacii, masinile si cladirile.

Aceasta tehnologie este derivata din cercetarile existente, cum ar fi cea de la Universitatea din California, Berkeley, potrivit Nvidia. Compania a prezentat in trecut si alte tehnici de randare bazate inteligenta artificiala, inclusiv una care ar putea elimina “zgomotul” dintr-o imagine.

Cercetatorii au reusit sa obtina randarea in timp real pe un procesor grafic Tensor Core, dar pentru conferinta Nvidia a prezentat tehnologia pe placa Titan V. “Desi puteti face acest lucru pe orice procesor, aspectul in timp real necesita un tranzit mare al inteligentei artificiale” a afirmat Catanzaro, explicand importanta procesorului grafic Tensor Core.

Piata jocurilor ar putea beneficia in mare masura de rezultatele acestei cercetari. Dezvoltatorii, de exemplu, ar putea remasteriza jocurile vechi prin adaugarea detaliilor HD, sau ar putea adauga noi nivele la jocurile existente cu foarte putin efort.

Un exemplu de baza al utilitatii acestei tehnologii este urmatorul. Utilizatorii pot face un video cu ei insisi, il pot incarca intr-un joc, iar inteligenta artificiala va fi capabila sa creeze un avatar personalizat.  Nvidia a publicat codul obtinut in urma cercetarilor, dar Catanzaro avertizeaza ca munca din acest domeniu este mai potrivita pentru oamenii de stiinta decat pentru dezvoltatorii de jocuri.

Intr-un demo separat, Nvidia a aratat ca ar putea analiza miscarile de dans – cum ar fi cele din videoclipul popular Gangnam Style – si ar putea transfera acele miscari unei alte persoane utilizand aceleasi tehnici de randare. “Noi analizam o persoana si aceasta devine schita noastra”, a spus Catanzaro. “Si masina face ca persoana vizata sa urmeze aceasta schita”.

Nvidia avertizeaza ca tehnologia este inca in stadiu incipient, dar poate fi folosita sa actualizati grafica dintr-un joc existent. Puteti pregati un model bazat pe imaginile din lumea reala si il puteti folosi pentru a face un joc vechi sa arate bine. Deoarece tehnologia cere computerului sa analizeze obiecte care sunt cunoscute in lumea reala, Catanzaro avertizeaza ca nu va functiona pe lucruri fantastice, cum ar fi elfii lui Mos Craciun. Teoretic, recunoaste el, puteti sa va antrenati computerul pentru randa elfii, dar trebuie sa construiti fizic elfii si apoi sa capturati imagini cu acestia in asa fel incat computerul sa poata invata. 

La fel ca si tehnologia de ray tracing care a fost introdusa odata cu ultimele procesoare grafice din seria RTX ale Nvidia, compania a spus ca aceasta redare bazata pe inteligenta artificiala este folosita intr-un mod hibrid si nu are rolul de a inlocui tehnicile traditionale de randare. In schimb, randarea bazata pe I.A este menita sa coexiste si sa fie utilizata impreuna cu motoarele traditionale de randare grafica.

In acest moment nu este clar cand va ajunge aceasta tehnologie pe piata jocurilor. Ar putea dura doar cativa ani, a speculat optimist Catanzaro. In combinatie cu ray tracing-ul, randarea bazata pe I.A va furniza imagini de calitate jocurilor care sunt redate in timp real.