India a fost de la inceput o tara care a adoptat o pozitie dura in ceea ce priveste criptomonedele. Riscurile asociate cu monedele digitale, precum spalarea de bani si finantarea terorismului, au alimentat aceasta abordare a activelor digitale de catre guvernul din India.

Un grup de oficiali importanti, care au fost insarcinati cu schitarea unui regulament in ceea ce priveste criptomonedele, sunt acum ingrijorati de impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra monedei nationale.

In ceea ce priveste adoptarea criptomonedelor in India, se pare ca guvernul cauta constant modalitati prin care ar putea sa micsoreze importanta acestora in viitorul financiar, in loc sa incerce sa integreze ideea in societatea indiana.

Va fi afectata rupia de platile cu criptomonede din India ?

Comitetul insarcinat cu schitarea unui regulament in ceea ce priveste criptomonedele in India este condus de catre Subhash Chandra Garg, secretar in Ministerul Finantelor. Comitetul a fost infiintat pentru prima oara in 2017, si se afla acum foarte aproape de publicarea regulamentului.

Sursele pretind ca acest comitet este ingrijorat de posibilitatea ca aprobarea platilor in criptomonede sa afecteze pretul monedei nationale, rupia.

Un reprezentant anonim al peisajului cripto din India s-a intalnit cu membrii comitetului, si a publicat motivele de ingrijorare ale acestora:
“Posibilitatea ca moneda nationala sa fie destabilizata de eventuala aprobare a platilor cu monede digitale este o problema majora pentru ei.”

Este frustrant pentru membrii comunitatii cripto din India sa primeasca doar alte scuze in loc de reglementarile mult asteptate.

Reprezentantul anonim a mai spus:
“Impactul pe care adoptarea criptomonedelor ar putea sa il aiba asupra ecosistemului financiar este inca neclar, si a fost o adevarata provocare sa ii conving de acest lucru.”

Probleme in viitorul indepartata

Desi este adevarat ca adoptarea platilor cu criptomonede va avea o forma de impact asupra monedei nationale, expertii cred ca aceasta este o problema care va aparea in viitorul indepartat, atunci cand vom avea de-a face cu o adoptare in masa.

Fondatorul platformei de schimb Koinex, Rahul Raj, crede ca “va trece mult timp pana cand aceste preocupari sa apara”.

Raj crede ca este prea devreme sa ne ingrijoram cu privire la impactul pe care platile cu criptomonede l-ar putea avea asupra rupiei:”Este prematur ca ne ingrijoram cu privire la acest lucru, din moment ce la nivel global exista foarte putine plati cu criptomonede. Aceste preocupari ar deveni intemeiate doar daca monedele digitale ar atinge nivelul Mastercard, sau Visa.”

Atat Banca de Rezerva a Indiei, cat si comitetul condus de Garg, au considerat crearea unei criptomonede nationale. Comitetul s-a intalnit cu guvernul in ianuarie pentru a discuta aceasta problema, insa pana acum nu exista niciun detaliu concret legat de o eventuala criptomoneda a Indiei.