Problemele parolelor, fie ca vorbim despre nevoia constanta de a le schimba, sau doar despre retinerea a 130 de parole unice, media conturilor unui utilizator obisnuit, sunt din ce in ce mai incomode.

Worldwide Web Consortium si Alianta FIDO au facut luni un pas mare catre eliminarea parolelor, cand au anuntat ca WebAuthn, prescurtarea pentru Autentificarea Web, a devenit in mod oficial un standard web. Noul format de login elimina nevoia unei parole in favoarea datelor biometrice, precum amprentele, recunoasterea faciala, sau cheile de securitate, prin intermediul dispozitivelor precum smartphone-urile si smartwatch-urile.

Pe langa faptul ca nu vei mai fi nevoit sa retii sau sa introduci parola, noul standard vine si cu beneficii de securitate majore, potrivit Worldwide Web Consortium. Cheile de login, precum FIDO2, sunt unice pentru un anumit site. Daca o persoana alege sa se autentifice folosind amprenta sau recunoasterea faciala, informatia este stocata doar pe dispozitiv, nu si pe server. In plus, aceste credentiale unice ar putea impiedica marile companii sa colecteze datele utilizatorilor si sa le urmareasca tiparele comportamentale online.

WebAuthn este deja suportat de majoritatea browserelor populare, inclusiv, Chrome, Microsoft Edge, Safari, si Firefox. Aprobarea oficiala paveaza calea catre integrarea acestuia in din ce in ce mai multe site-uri ca optiune de login. Dropbox si Microsoft au adoptat deja standardul anul trecut.

Desi eliminarea definitiva a parolelor nu va avea loc in in viitorul apropiat, anuntul de luni este un avertisment ca acestea se apropie de sfarsit.

Preluat de pe Fortune