FBI doreste sa adune mai multe informatii din social media. Astazi, a lansat un apel pentru contracte pentru un nou instrument de monitorizare social media.

 

Potrivit unei cereri de propuneri (RFP), acesta cauta un “instrument de alerta precoce” care sa-i ajute sa monitorizeze grupurile teroriste, amenintarile interne, activitatea criminala si alte amentintari.

 

Instrumentul ar oferi accesul FBI la profilurile sociale complete ale persoanelor de interes. Acestea ar putea include informatii cum ar fi ID-urile utilizatorilor, e-mailurile, adresele IP si numerele de telefon. Instrumentul ar permite, de asemenea, FBI-ului sa urmareasca oamenii pe baza locatiei, sa permita monitorizarea persistenta a cuvintelor cheie si sa ofere acces la istoricul social media.

 

Potrivit RFP, “Exploatarea critica a social media va permite Biroului sa detecteze, sa perturbe si sa investigheze o gama diversificata de amenintari la adresa intereselor nationale ale SUA”.

 

Dar un instrument de aceasta natura ar putea ridica cateva stegulete rosii, in ciuda apelului FBI de a “asigura ca toate cerintele privind respectarea vietii private si libertatilor civile sunt indeplinite”. Guvernul nu are cele mai bune rezultate in ceea ce priveste supravegherea social media. La inceputul acestui an, ACLU a dat in judecata guvernul in privinta utilizarii supravegherii sociale a imigrantilor, iar administratia Trump a propus sa permita oficialilor sa observe pe conturile de social media ale destinatarilor de invaliditate din domeniul securitatii sociale.

 

Monitorizarea retelelor media pentru amenintari are sens, intr-o oarecare masura. Iar CIA investeste foarte mult in propriile instrumente de monitorizare a retelei sociale. Exista totusi pericolul ca un astfel de instrument sa poata fi abuzat de cei aflati la putere si sa incalce libertatile civile.