Guvernul din Bulgaria a început să investigheze exchange-urile crypto pentru a cere impozite pe profitul generat din tranzacționarea activelor digitale.

 

Agenția Națională de Recompensă (NRA) a clasificat criptomonedele drept active financiare, care impun o taxă pe profit de 10% pe care persoanele trebuie să le dezvăluie anual.

 

Două probleme majore ale represiunii din Bulgaria asupra pietei crypto

 

Similar cu Japonia, principala problemă cu reglementarea de către ANR a criptomonedelor care utilizează aceleași politici utilizate pentru a guverna vehiculele de investiții existente este că nu ia în considerare volatilitatea extrema a clasei de active emergente.

 

Criptomonedele sunt încă la început și activele digitale dominante, cum ar fi Bitcoin și Ethereum încă demonstrează miscari zilnice în intervalul de la 5 la 15 la sută. În ultimele două luni, prețul Bitcoin a scăzut de la 6.500 dolari la 3.600 de dolari, cu 44%.

 

Prin urmare, dacă un investitor din Bulgaria este obligat să declare anual profiturile din impozite înainte ca încasările să fie plătite, o pierdere substanțială în anul următor ar putea genera un profit negativ mare pentru investitor.

 

Deputații japonezi au propus un proiect de lege pentru modificarea politicii fiscale existente în jurul criptomonedelor deoarece investitorii de pe piața crypto tind să vadă adesea niveluri neașteptate de volatilitate an după an.

 

Autoritățile bulgare consideră, de asemenea, criptomonedele ca fiind anonime și au spus că este ușor pentru investitori să se sustragă impozitelor pe piața crypto.

 

Cu toate acestea, contrar opiniei populare, activele crypto prin natura lor nu sunt anonime. Blockchain-urile utizilate de Bitcoin, Ethereum și alte criptomonede importante permit oricărei persoane din rețea să urmărească tranzacțiile și portofelele.

 

Cu sistemele Know Your Customer (KYC) și anti-spălarea banilor (AML) integrate prin exchange-uri crypto reglementate, este extrem de dificilă ascunderea sau limitarea tranzacțiilor de la autorități.

 

Abordarea necorespunzătoare poate afecta ecosistemul local Crypto

 

Impozitul pe profit de 10% reprezintă o rată a impozitului relativ scăzută în comparație cu piețele crypto de vârf, cum ar fi Japonia și S.U.A.

 

O abordare agresivă pentru a dezvălui istoria tranzacțiilor a multor mii de utilizatori într-o perioadă scurtă de timp ar putea să impună presiuni semnificative asupra noilor companii.

 

De exemplu, în ianuarie 2017, CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, a declarat că a costat compania peste 1 milion de dolari pentru a impulsiona cererea serviciului intern de venituri (IRS).

 

Armstrong a spus la acea vreme:

Probabil că vom suporta costuri juridice cuprinse între 100.000 și 1.000.000 de dolari în procesul de apărare a clienților noștri de această sumă excesivă, fonduri care ar putea fi utilizate pentru o mai bună utilizare a produselor inovatoare sau pentru angajarea mai multor persoane. Această abordare grea a IRS-ului îi pedepsește pe unii dintre clientii onesti.

 

O abordare eficientă a autorităților bulgare, luând în considerare rata scăzută a impozitului pe veniturile din crypto, ar fi aceea de a lucra cu schimburi și investitori în mod civil, pentru a se asigura că piața de schimb valutar de criptomonede nu este afectată de inițiativele ANR.