Intr-o miscare care ar putea zgudui internetul, firma de capital privat Ethos Capital cumpara compania care detine fiecare domeniu .org de pe web.

 

Ethos Capital, care a fost fondata in mai 2019, este de asteptat sa isi incheie acordul pentru a achizitiona Registrul de interes public (PIR) in primul trimestru al anului 2020. Pretul de vanzare nu a fost lansat.

 

Acum, nonprofit-urile, care constituie majoritatea domeniilor .org, intra in panica cu privire la achizitie, incercand sa semneze o petitie condusa de Consiliul National al Profitului, care solicita blocarea acordului.

 

In prezent, exista aproximativ 10 milioane de domenii .org pe internet. Petitia impotriva vanzarii are 8.900 de semnaturi si este in derulare, inclusiv organizatii precum Girl Scouts of America si YMCA.

 

Semnatarii petitiei sunt ingrijorati ca aceasta achizitie ar putea veni cu cresteri ale preturilor domeniului si cenzura, potrivit SaveDotOrg, un site web condus de NTEN, o comunitate de profesionisti non-profit.

 

“Preocuparea nu se rezuma doar la aceasta achizitie”, a declarat Rick Cohen, directorul operator al Consiliului National al Profitului, intr-un interviu acordat CNN Business. “Este vorba despre aceasta achizitie, impreuna cu eliminarea plafoanelor de pret care au protejat nonprofit-urile de cresterile exorbitante de pret pe domeniile .org pe care se bazeaza.”

 

PIR a fost creat in 2002 de catre Internet Society, un non-profit care ofera leadership in standarde, educatie, acces si politici legate de internet. Ideea a fost de a atribui o organizatie specifica pentru a gestiona domeniul .org.

 

Fondatorul si CEO-ul Ethos Capital, Erik Brooks, a spus ca organizatiile nonprofit nu ar trebui sa fie preocupate de schimbarile mari.

 

“Motivatia si intentia noastra este sa crestem si sa construim aceasta afacere pentru beneficiile tuturor partilor interesate”, a spus Brooks pentru CNN Business, subliniind ca nonprofiturile nu au „de ce sa isi faca griji” in ceea ce priveste cresterea preturilor pe domenii.

 

“Empatizez total si inteleg frica pe care o exprima vocile valide”, a adaugat el. „Naratiunea a fost denaturata putin”.

Aceasta nu ar fi prima data cand domeniul .org a fost detinut de o companie cu scop lucrativ. Verisign a detinut Registrul de interese publice din 1995 pana in 2003.

Dar aceasta ultima miscare aduce ingrijorare pentru motive intemeiate: Ethos a lucrat doar de sase luni, iar PIR este una dintre primele investitii ale firmei.

Brooks a lucrat anterior la Abry Partners, unde a investit intr-un registru de domenii numit Donuts.

Nevett a spus ca Ethos Capital nu a fost singurul sau pretendent, dar a fost cel mai potrivit. El a spus: „Cred ca este un castig pentru Internet Society si este un castig pentru PIR si clientii sai, deoarece vom avea mai multa flexibilitate pentru a investi in crestere.”

Pretul curent al unui domeniu .org este de aproximativ 10 USD pe an. O declaratie a Internet Society afirma ca Ethos intentioneaza sa mentina domeniul .org accesibil si la un pret rezonabil, dar pretul ar putea creste pana la aproximativ 10% anual.

„Daca aveti un singur domeniu, iar costul domeniului creste cu 1 dolar, evident, nu este mare lucru”, a spus Nevett.

Dar a adaugat ca este un succes mai mare pentru „domainers” sau pentru persoanele care detin domenii de site-uri ca investitie. „Daca aveti 50.000 de domenii si sunteti pe ele, atunci acesta este un impact mai mare pentru costurile dvs. anuale”, a spus Nevett.

Desi nu este o afacere finalizata, vanzarea va trece probabil – adica, daca ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) intra. Nu pare probabil pentru ca Internet Society a aprobat deja acordul cu Ethos Capital. Se preconizeaza ca vanzarea se va finaliza in ianuarie.