Alibaba Group Holding va investi 200 miliarde de yuani (40,2 miliarde USD) in infrastructura cloud, cum ar fi centrele de date in urmatorii trei ani, un efort major pentru extinderea unuia dintre segmentele sale de afaceri cu cea mai rapida crestere in mai multe tari.

 

Aceasta miscare vine pe masura ce pandemia de coronavirus a crescut cererea de servicii cloud si centre de date.

 

Acest consum imens – echivalentul a aproximativ jumatate din veniturile pe care intreaga companie le-a generat in anul fiscal 2019 – subliniaza importanta unei diviziuni pe care Alibaba se bazeaza pentru a lansa capul de extindere internationala. Gigantul chinez de e-commerce intentioneaza acum sa creeze mai multe centre de date care sa completeze o retea existenta care sa acopere 21 de regiuni la nivel global si sa sprijine dezvoltarea tehnologiilor in domenii precum cipurile de inferenta AI, se arata intr-un comunicat.

 

Cloud computing a devenit una dintre initiativele cu cea mai rapida crestere ale Alibaba dincolo de sfera traditionala de comert electronic. Veniturile diviziei au crescut cu 62% la 10,7 miliarde de yuani in trimestrul decembrie, in timp ce Alibaba ameninta conducerea globala a Amazon.com si Microsoft in domeniul furnizarii de calcul online in calitate de serviciu.

 

Compania chineza este acum recunoscuta drept unul dintre cei mai importanti jucatori din Asia, desi Tencent Holdings si Baidu intensifica concurenta acasa si in strainatate.

 

„Obiectivul principal pe termen mediu este castigarea la scara, a clientilor, a infrastructurii si a ofertelor de produse”, a declarat analistul Bloomberg Intelligence, Vey-Sern Ling, despre diviziunea cloud. „Rentabilitatea nu este un accent pe termen scurt. Suma pe care o cheltuiesc pe parcursul a trei ani ar trebui sa fie aproximativ echivalenta cu veniturile pe care le genereaza, mentinand segmentul la un nivel egal de pauza, asa cum a fost in ultimele trimestre.”

 

La fel ca Amazon, serviciul cloud Alibaba a aparut din nevoia de putere de calcul necesara pentru a gestiona milioane de tranzactii de cumparaturi online. Dar spre deosebire de omologul sau din SUA, acesta se bucura de avantajul campului de acasa pe o vasta piata chineza, unde calcularea bazata pe web este inca noua pentru multe intreprinderi.Intrarea sa in cloud, unde software-ul si serviciile sunt furnizate clientilor prin intermediul fermelor de servere de dimensiunea campurilor de fotbal, ar putea ajuta la amortizarea Alibaba impotriva socurilor consumului intern la functionarea sa principala.

 

Chiar inainte ca China sa inregistreze prima sa contractie economica in decenii, Alibaba a avertizat ca focarul de coronavirus va avea un impact larg asupra activitatii sale. Divizia de cloud computing este, de asemenea, esentiala pentru eforturile companiei de a valorifica cantitatile enorme de date generate zilnic – ceea ce Jack Ma, cofondatorul Alibaba, l-a numit candva „combustibil nou”. Unitatea reprezinta acum aproximativ 7% din veniturile Alibaba, dar este de asteptat sa creasca.

 

„Prin cresterea investitiilor noastre in infrastructura cloud si tehnologii fundamentale, speram sa oferim in continuare resurse de calcul de incredere, de talie mondiala, pentru a ajuta intreprinderile sa accelereze procesul de recuperare si sa oferim solutii inteligente bazate pe cloud pentru a sustine transformarea lor digitala in perioada post-pandemica lume ”, a declarat Jeff Zhang, presedintele diviziei Alibaba Cloud Intelligence.