Populara aplicație folosită pentru conferințe video a devenit un zeu acum, în perioada de distanțiere socială. Dar, de asemenea reprezintă un risc asupra confidențialității dumneavoastră. 

Cu cea mai mare parte a lumii lucrând de acasă datorită răspândirii COVID-19  ( coronavirus ), suntem nevoiți să găsim noi modalități prin care să comunicăm cu colegii noștri, iar pentru asta folosim de la aplicații de chat pe Slack până la Google hangouts.

Cu toate acestea poate că nici un alt serviciu nu a avut mai mult succes în timpul pandemiei decât Zoom, care și-a văzut numărul de utilizatori mondiali ridicându-se cu până la 67% de la începutul anului.

Până acum, probabil că ați participat la cel puțin o convorbire, happy hour, sau o clasă de fitness folosind aplicația. Creșterea meteorică a Zoom a ajutat, fără îndoială, milioane de oameni să mențină un nou tip de normalitate, în timp ce toți rămânem în interiorul casei pe termen nedefinit – dar cu tot mai mulți oameni care folosesc instrumentul de videoconferință în fiecare zi, asta înseamnă și că riscurile de confidențialitate ale utilizării platformei au crescut în consecință.

Poveștile despre “Zoombombing” și hacks Zoom sunt în creștere. Profesorii se confruntă cu un comportament perturbator ( deși nu criminal ) în care utilizatorii transmit conținut cu caracter pornografic, rasist sau altfel dăunător.

Și oamenii, companiile și punctele de desfacere au împărtășit povești despre intruși nedoriți în principal, în ședințele Zoom publice.

Suficienți utilizatori au spus că Zoom și-a actualizat de atunci blogul cu sfaturi și trucuri pentru a vă proteja.

 Este firesc să aveți câteva întrebări despre utilizarea Zoom. Iată tot ce trebuie să știți.

În aceste condiții pot folosi Zoom?

DA – atâta timp cât aveți o anumită prudență. Dacă găzduiți o întâlnire Zoom, va trebui să fiți atent la câteva lucruri:

 • Link-ul unei întâlniri publice este și el de asemenea public, deci nu îl împărtășiți cu persoane necunoscute sau în care nu aveți încredere.
 • Același lucru este valabil și pentru ID-ul dumneavoastră personal de întâlnire. În esență acesta este un număr de telefon personal în care oamenii pot intra oricând. Setați o parolă pentru ca participanții la întâlnire să își valideze identitatea înainte de a intra în întâlnire.

Când vă aflați într-o întâlnire vă veți dori să:

 • Partajați ecranul – pentru a face acest lucru trebuie să vă asigurați că dumneavoastră sunteți singura persoană care controlează parametrii întâlnirii. Pentru a face acest lucru, faceți click pe “cine poate da share?” și confirmați că “Host” este singurul participant care poate face acest lucru.
 • Gestionați participanții prin faptul că doar persoanele înregistrate se pot alătura întâlnirii. În acest fel veți știi cine sunt participanții, în caz că aceștia au un comportament agresiv sau dăunător în orice fel.
 • Setați autentificarea în 2 pași, înlăturați participanții nedoriți sau perturbanți, dezactivați video pentru participanți și dezactivați chatul privat.
 • Spuneți ceva dacă vedeți că ceva nu este la locul său. Puteți raporta activitățile nedorite, activitățile de hărțuire sau atac informatic în mod direct către Zoom.

Cât de mare este riscul la care îmi supun confidențialitatea?

La fel ca orice platformă care se bazează pe web, Zoom colectează informații desprea utilizatorii săi, dar permite și altora să colecteze informații despre dumneavoastră. Acest lucru poate duce la situații care vă pot supune la riscuri atât pe dumneavoastră cât și confidențialitatea dumneavoastră.

 Politica de confidențialitate a celor de la Zoom include, de asemenea, conținut video și transcrieri. Sunt o mulțime de date și dacă nu sunt securizate într-o manieră profesionistă, acestea reprezintă pentru hackeri un adevărat tezaur de informații. 

Din păcate Zoom a avut o vulnerabilitate software importantă în timpul verii, ceea ce a lăsat datele a milioane de utilizatori nesigure.

Zoom a rezolvat de atunci vulnerabilitatea video. Interesant este însă că instrumentul care a expus defectul permite oricui să manipuleze și să valideze codurile de identificare ale ședinței, ceea ce înseamnă că, dacă cineva are un instrument ca acesta, ar putea să participe la orice ședință validă în orice moment.

Un cercetător de securitate a numit-o “Ruleta cu zoom”. Acest lucru a fost, de asemenea remediat, ca toate vulnerabilitățile găsite de altfel, dacă cineva dorește destul de tare, își va găsi drumul.

Este posibil ca persoanele rău intenționate să utilizeze software pentru a ghici numărul dumneavoastră de identificare a întâlnirii. 

Trent Lo, inginer de securitate împreună cu CenturyLink, și membri ai SecKC, un grup de pasionați de meeting-uri online din Kansas City, Missouri, au dezvoltat un program software numit zWarDial care poate prezice ID-urile de întâlnire Zoom, chiar și pe cele care au între 9 și 11 cifre.

Programul poate identifica corect ID-urile de întâlnire în 14% din timp, ceea ce îl face capabil să găsească până la 100 întâlniri pe oră. 

După ce găsește o întâlnire activă, programul poate determina link-ul, data și ora întâlnirii, cine este organizatorul întâlnirii și care este subiectul acesteia.

Drept urmare, acordați o atenție sporită în cadrul ședințelor prin configurarea unei parole pentru apelul dumneavoastră Zoom.

Pentru o etapă suplimentară de securitate, utilizați Zoom într-un browser web, și nu lansați aplicația, recomandă directorul Electronic Frontier Fundation Eva Galperin “Aceasta reduce cantitatea de date care sunt trimise companiei despre apelurile dumneavoastră”, spune ea.

Ce urmărește compania mea prin intermediul Zoom?

Gazda oricărui apel Zoom poate avea mai multe puteri decât credeți – mai ales dacă persoana respectivă are un cont corporativ. 

Pentru a vă proteja vă recomandăm să luați următoarele măsuri:

 • Întrebați dacă gazda înregistrează apelul, apoi verificați singur acest lucru. Dacă vedeți un punct roșu mic, atunci da, apelul este înregistrat.
 • Întrebați de ce înregistrează gazda dumneavoastră și unde sunt stocate datele respective. Conținutul înregistrat trebuie stocat pe un server securizat pentru a fi protejat împotriva utilizării nedorite și neautorizate a acestuia.
 • Trebuie să fiți conștient de faptul că gazdele pot utiliza un tool încorporat numit “Urmărirea atenției” . acest tool le permite să afle dacă a-ți făcut click pe o altă fereastră în afară de fereastra Zoom pentru mai mult de 30 de secunde. Acest lucru nu este evident pentru non-gazde.
 • Aveți în vedere și securitatea și confidențialitatea camerei personale. Puteți utiliza un fundal virtual pentru a evita împărtășirea de informații inutile despre spațiul dumneavoastră personal, cum ar fi cărți, afișe, ferestre sau orice alte detalii care pot oferi informații despre preferințele , obiceiurile dumneavoastră sau locația casei dumneavoastră.
 • Opriți microfonul și camera atunci când nu vorbiți pentru a evita urmărirea nedorită a răspunsurilor sau acțiunilor dumneavoastră.