O echipa renumita de hacking axata pe iPhone a lansat un nou „jailbreak” care deblocheaza orice iPhone, chiar si cele mai recente modele care ruleaza ultimul update, iOS 13.5.

 

Atata timp cat Apple si-a pastrat abordarea de sistem inchis a iPhone-urilor, permitand doar aplicatii si personalizari pe care le aproba, hackerii au incercat sa se elibereze de ceea ce numesc „puscarie”, de unde si numele de „jailbreak”.

 

Hackerii fac acest lucru prin gasirea unei vulnerabilitati nedezvaluite anterior in iOS, care ocoleste unele dintre numeroasele restrictii pe care Apple le pune in aplicare pentru a impiedica accesul la software-ul de baza. Apple spune ca face acest lucru pentru securitate. Dar jailbreakerii spun ca incalcarea acestor restrictii le permite sa isi personalizeze iPhone-urile mai mult decat ar face altfel, intr-un mod in care majoritatea utilizatorilor de Android sunt deja obisnuiti.

 

Jailbreak-ul, lansat de echipa unc0ver, accepta toate iPhone-urile care ruleaza iOS 11 si versiuni superioare, inclusiv pana la iOS 13.5, pe care Apple l-a lansat saptamana aceasta.

 

Nu sunt cunoscute detalii despre vulnerabilitatea pe care hackerii le-au folosit pentru a construi jailbreak-ul, dar nu se asteapta sa dureze pentru totdeauna. La fel cum jailbreakerii lucreaza pentru a gasi o cale de a intra, Apple lucreaza rapid pentru a remedia defectele si a inchide jailbreak-ul.

 

Expertii de securitate recomanda utilizatorilor de iPhone sa nu foloseasca jailbreak-uri, deoarece iesirea din ecosistemul Apple creste mult sansele pentru ca noi vulnerabilitati sa existe si sa fie gasite.

 

Jailbreak-ul vine intr-un moment in care imaginea de securitate a companiei Apple incepe sa fie estompata. Saptamana trecuta, Zerodium, un broker pentru exploatari, a declarat ca nu va mai cumpara anumite vulnerabilitati pentru iPhone, deoarece exista prea multe. Motherboard a raportat in aceasta saptamana ca hackerii au pus mana pe o versiune nelansata a viitoarei versiuni a iOS 14 in urma cu cateva luni.