Anul care se incheie a fost marcat printre altele si de conflictul continuu dintre Sony, Microsoft si Nintendo pentru suprematia pe piata consolelor video. Spre deosebire de anul trecut, anul 2018 nu a adus pe piata noi versiuni ale consolelor Switch, PS4 sau Xbox One, dar asta nu inseamna ca acestea pot fi trecute usor cu vederea. Consola Switch si-a mentinut cota de piata pentru al doilea an consecutiv, pentru PS4 au aparut o gramada de titluri exclusive, iar Microsoft a angajat in masa developeri, pregatindu-se pentru lansari de titluri exclusive in viitorul apropiat.

 

Desi ne pregatim pentru sfarsitul acestei generatii de console, ultimele realizari ar putea indica pasii catre succes care vor fi facuti de urmatoarele generatii de console ale fiecaruia dintre producatori.

 

In continuare, vom trece in revista rezultatele din 2018 ale fiecarei companii si vom vedea cine a catigat, dar si cine a pierdut razboiul consolelor anul aceasta.

 

1.SONY

 

Cu sigruranta Sony a condus anul acesta la capitolul lansari de titluri exclusive, dovedind inca odata faptul ca e o pierdere mare sa nu detii o astfel de consola. In aprilie a avut loc lansarea titlului God of War, un joc de actiune open world cu adevarat excelent, in care s-a pus foarte mult suflet. Cei de la Sony Santa Monica s-au depasit cu adevarat cu acest joc ce portretizeaza cele mai noi aventuri ale personajului Kratos. La numai o luna un alt titlu exclusiv PS 4 aparea, Detroit Become Human, un joc de aventura story-based creat de cei de la Quantic Dream. Jocul aduce o poveste futuristica despre androizi si oameni, a carei actiune se petrece, ati ghicit in Detroit. Desi nu atat de impresionant ca si God of War, Detroit Become Human a atras o gramada de review-uri pozitive. In luna septembrie a aparut Marvel’s Spider-Man, creatia celor de la Insomniac Games, joc care, pe langa faptul ca e foarte captivant si fun-to-play, a adus o noua perspectiva asupra povestii personajului Peter Parker si a celor apropiati lui.

 

Anul foarte bun al celor de la Sony nu s-a limita numai la lansarea de jocuri standard. Si pentru PSVR au fost lansate o multime de titluri cum ar fi Astro Bot Rescue Mission, Firewall:Zero Hour si Tetris Effect, cel din urma fiind disponibil si pe PS4.

 

In 2018, Sony a avut ca tinta sa fie in ton cu timpurile, dezvoltand noi moduri pentru a deschide PS4 catre gaming-ul cross platform, iar pentru 2019 au declarat ca vom putea schimba ID-ul de PSN in sfarsit.

 

Desi Sony a avut un an foarte bun si poate fi declarat castigator, compania nu ne-a dat inca motive sa asteptam cu nerabdare anul 2019. Dupa ce participarea Sony la conferinta E3 2018 a fost una dintre cele mai slabe din ultimii ani – vorbindu-se numai despre titluri de care stiam, compania a anulat programul PlayStation Experience 2018 si si-a retras intentia de participare la E3 2019. Desi exista titluri precum Ghost of Tsushima si Death Stranding, care sunt asteptate cu interes, sunt mult mai putine lucruri la orizont decat cele cu care ne obisnuise Sony. La capitolul vesti proaste in anul 2018, cel mai notabil esec al Sony a fost lansarea PlayStation Classic, o consola retro cu o librarie dezamagitor de saraca de jocuri.

 

2.NINTENDO     

 

Anul acesta Nintendo a venit in forta, multumita succesului masiv avut in 2017 de consola Nintendo Switch. Chiar daca vanzarile nu s-au ridicat la standardul impus in 2017, Nintendo a vandut peste 20 de milioane de unitati Switch, surclasand cu mult predecesorul sau Wii U. Totusi, era greu ca Nintendo sa se ridice la nivelul anului 2017 ca si titluri – atunci aparand noile jocuri din seria Zelda si Mario, ambele in acelasi an. Cu toate acestea, Switch s-a bucurat de o gramada de titluri exclusive, in asa masura incat putem spun ca a depasit PS4 la acest capitol. In 2018 s-au lansat Octopath Traveler, Pokemon Let’s Go, Super Smash Bros., Kirby Star Allies, Mario Tennis Aces si Mario Party.

 

2018 a continuat trend-ul: ’’jocul asta ar trebui sa fie pe Switch. L-as juca pe Switch’’. Exemplu face jocul Hollow Knight, un sidescroller gen Dark Souls care a fost lansat pe PC in 2017 si a fost portat anul acesta pe Switch, fiind foarte bine primit de fanii consolei. La fel au fost si cu jocurile de strategie turn-based in spatiu Into the Breach si Moonlighter, care au fost portate pe Switch. Toate acestea indica faptul ca Switch a devenit platforma preferata de gameri pentru jocurile indie.

 

In 2018 Nintendo a continuat sa isi sustina si consola 3DS, ceea ce e putin ciudat avand in vedere faptul ca device-urile handheld nu mai au cautare si nici titluri noi nu prea mai apar pentru acestea – in afara poate de WarioWare Gold. Nintendo a decis in schimb sa porteze pe 3DS titluri mai vechi, luand in considerare baza imensa de astfel de titluri avuta la dispozitie. Anul acesta, Nintendo a realizat ca a exista o cerere mare pentru miniconsolele NES Clasic si SNES Classic, iar acestea sunt larg promovate in magazine.

 

Dar nu au fost numai zile insorite pentru Nintendo in 2018. Proiectul Nintendo Labo, care se vroia o experienta Switch in care sa construiesti diferite suporturi din carton pentru consola, a esutat in incercarea de a cuceri audienta. La fel de dezamagitoare a fost si lansarea Nintendo Switch Online, care, pentru un abonament de 20 de dolari pe an, este o experienta foarte saracacioasa si lasa impresia de inselatorie (daca nu luam in calcul multitudinea de titluri NES gratuite incluse). Poate platforma va fi imbunatatita in 2019.

 

3.MICROSOFT

 

Xbox One a ramas in urma consolei PS4 inca de la lansare dintr-un singur motiv: lipsa jocurilor exclusive care sa merite. Acest lucru a continuat in 2018, care a reprezentat cel mai slab an pentru jocurile exclusive Microsoft de pana acum. Chiar daca Forza Horizon 4 a fost un joc excelent, nu a putut intoarce roata in favoarea Microsoft. Alte doua jocuri exclusive, Sea of Thieves si State of Decay 2, nu prea au avut succes. Singura salvare pentru Microsoft a fost ca o parte dintre jocurile dezvoltate pentru mai multe console arata cel mai bine pe Xbox One.

 

Microsoft nu le-a oferit utilizatorilor motive sa aleaga Xbox One in locul PS4. Este prea tarziu acum pentru Microsoft sa recupereze teren, dar vestile nu sunt toate rele.

 

Controlerul adaptiv Xbox, un controler deosebit de inspirat, a facut lumea jocurilor mai accesibila, si, pe deasupra, Microsoft a adaugat consolei mouse si tastatura. O alta veste buna pentru Microsoft este ca Xbox Games Pass, un program de abonamente, a avut un real succes. Programul a fost lansat in 2018. Xbox este, de asemenea, singura consola care ofera EA Acces, care permite utilizatorilor sa joace titlurile EA inainte de lansare.

 

Chiar daca parerea noastra este ca Microsoft a pierdut lupta cu Nintendo si Sony la capitolul console in 2018, viitorul arata promitator. Microsoft a investit enorm in acest an, cumparand o serie de studiouri de jocuri precum Undead Labs (State of Decay 2),  Compulsion Games (We Happy Few), Playground Games (Forza Horizon 4), InXile (Torment: Tides of Numenera), si Obsidian (South Park: The Stick of Truth, Pillars of Eternity). Aceste achizitii ar putea insemna ca lipsa jocurilor exclusive s-ar putea remedia la anul.