Seria Ace Combat are o istorie lunga si relativ complicata de aparitii, intr-o gama larga de formate, rezultatul fiind o stare fragmentata. Fanii seriei declara, de comun acord, ca aparitiile de pe PlayStation 2 – 4, 5 si Zero – sunt punctul culminant al seriei, dupa aparitia acestora lucrurile incepand sa stagneze si chiar sa intre in ”picaj”. Odata cu Ace Combat 7: Skies Unknown, se pare ca producatorul Bandai Namco a reusit sa aduca inapoi in atentie seria pe PS4.
Ca si jocurile precedente din serie, Ace Combat 7 este un titlu de actiune arcade, cu avioane de lupta, si cu un apetit marit pentru explozii. Vei pilota avioane realiste, ajutat de un control nerealist, intr-o lume inventata, care are un nume prostut, si care, da, este iar in razboi. Asta da mix, cu toate acestea, desi anumite parti par a se contrazice, Ace Combat 7 reuseste cumva sa se transpuna in ceva nebunesc, dar si foarte distractiv.
Cheia succesului seriei Ace Combat este imbinarea dintre gameplay-ul in still arcade si o poveste melodramatica despre tari aflate in razboi, super arme si o tehnologie sci-fi. Ca si in titlurile precedente, scopul nu este castigarea vreunui premiu, insa exista un anume farmec in dialogurile greoaie si personajele visatoare din scenele prestabilite.Ca de obicei, partea narativa propune sterotipul temelor anti-razboi, dar este asezonata cu fire ale povestii legate de drone si masinarii inteligente, care dau jocului un aer modern.
Ace Combat – Povestea
Cea mai mare problema a povestii sunt personajele; e dificil sa relationezi cu majoritatea lor, din moment ce majoritatea dialogurilor se fac prin transmisiuni radio in timpul misiunilor pline de actiune si avand in vedere ca vocile sunt interschimbabile foarte mult. E posibil sa pierzi din vedere cine vorbeste si despre ce.
Iar in ceea ce priveste actiunea, Ace Combat 7 straluceste la fel ca pana acum. Titlul Project Aces practic si-a patentat brandul de manevrabilitate de zbor arcade, cu ancorari in realitae pe alocuri. Accentul se pune pe a zbura nebuneste si a te face sa te simti ca un pilot de elita, iar jocul reuseste acest lucru punandu-ti la dispozitie un control fluid al aparatului de zbor, nenumarate tinte inamica si sute de rachete cu care sa le dobori. In anumite aspecte, jocul pare a fi un Call Of Duty al luptelor aeriene.
Prin comparatie cu popularul FPS, Skies Unknown merge de asemenea extrem de lin si are detalii vizuale extrem de clare. Avioanele se bucura de un nivel fascinant de detaliu, si, in mod evident, partile de cer unde au loc luptele sunt superbe.
Grafica
Norii fizici aduc un element invoativ de gameplay, folosind ca si paravan pentru pregatirea manevrelor atunci cand ai un inamic pe urme, iar conditiile meteo extreme iti pot afecta deosebit de mult aparatul de zbor. Daca e sa aducem o critica la aspectul grafic al jocului, aceasta ar fi lipsa detaliilor la nivelul solului. Acest lucru ar putea sa para nedrept, avand in vedere ca in majoritatea timpului te afli sus in aer, insa multe misiuni cer sa distrugi tinte aflate pe pamant, asa ca e destul de greu sa nu observi.
Vorbind de misiuni, jocul are o varietate decenta de locatii si obiective. Una dintre misiunile memorabile este aceea in care escadrila ta se aproapie de baza inamica, zburand la altitudine mica printr-o vale pentru a lansa un atac surpriza. O alta misiune te forteaza sa te apropii de tinte necunoscute pentru a determina daca sunt aliati sau inamici, inainte de a le bombarda. Una peste alta, campania este distractiva, dar cateva dintre obiective sunt destul de frustrante. Cateva dintre misiuni presupun sa ajungi la un anumit scor intr-un anumit timp, acel gen de misiuni care devin iritante atunci cand te chinui cu ele.
Chiar si asa, indeplinirea obiectivelor este satisfacatoare, iar jocul te indeamna sa repeti misiunile pentru a-ti imbunatati nivelul si pentru a castiga mai multi MRP. MRP este moneda din joc pe care o vei cheltui in Aircraft Tree. Vei putea achizitiona o varietate de vehicule, arme speciale si echipamente. Aceste achizitii sunt necesare pentru a putea sa avansezi in campanie, insa odata deblocate, pot fi folosite si in multiplayer, facandu-le de doua ori mai valoroase.
Multiplayer
Versiunea multiplayer suporta pana la opt jucatori care se pot lupta fie in Battle Royal (gratis), fie in Team Death Match. Desi exista doar doua moduri de joc, segmentul multiplayer pare sa fie destul de puternic. Nu am intalnit prea multe probleme, iar restrictiile ii impiedica pe cei care joaca de mult timp sa isi foloseasca echipamentul de top.
In final, ar mai fi de mentionat suportul pentru VR. Inca de cand a fost anuntat, s-a facut multa valva in jurul acestui subiect, iar rezultatul este incredibil. Misiunile VR, trei la numar, au loc cu cativa ani inainte de campanie, iar daca detii tehnologia necesara, ar fi cazul sa zbori. Controalele sunt identice cu cele ale jocului obisnuit, dar vederea este la persoana intai, si, desi din punct de vedere vizual nu este foarte curat, efortul este impresionant.
Ace Combat 7: Skies Unknown este foarte distractiv, in ciuda caracterelor fara personalitate. Misiunile sunt la fel de dramatice ca intotdeauna. Segmentele multiplayer si VR sunt bine implementate, si completeaza cu succes campania.