Nu reusesc sa imi amintesc de un joc multiplayer care sa fi fost anuntat si lansat in aceeasi zi, si chiar daca as reusi, ma indoiesc ca lansarea a fost la fel de impresionanta precum cea a Apex Legends.

Jocul dezvoltat de Respawn Entertainment are loc in universul Titanfall, si este un shooter la persoana intai care merita incercat, mai ales ca este gratis.

 

Poti alege din 8 caractere (Legends), iar echipa ta va fi compusa din trei persoane, fie ca sunt prietenii tai, fie ca sunt jucatori aleatorii. 20 de echipe intra in competitie la inceputul jocului, iar echipa care supravietuieste, castiga. Ca si alte jocuri populare in stilul Battle Royale, Apex Legends “arunca” jucatorii pe o harta, iar acestia trebuie sa caute echipamente si arme, totul in timp ce incearca sa ajunga in zonele marcate ca fiind sigure.

 

Harta se micsoreaza cu fiecare runda, fortand jucatorii sa se apropie din ce in ce mai mult unii ce altii. La o prima privire, Apex Legends seamana izbitor cu Playerunknown’s Battlegrounds, Fortnite, Call of Duty: Black Ops 4’s Blackout si multe altele, insa exista suficient de multe deosebiri incat Apex Legends sa se remarce.

 

Apex Legends – Un nou Titanfall ?

 

In primul rand, Respawn stie ce face atunci cand vine vorba de shootere la persoana intai. Chiar daca Titalfall si Titanfall 2 nu au inregistrat vanzari record, ambele au fost gandite bine, si ambele au venit cu mai multe moduri de joc multiplayer care le diferentiau de alte shootere. Desi in Apex Legends nu exista titani, stilul rapid si frentic de joc ramane. Un alt aspect demn de mentionat este precizia cu care pot fi manuite armele, dar si un grad surprinzator de egalitate in privinta caracterelor.

 

Descarcarea initiala a jocului iti va permite sa alegi din sase caractere. Alte doua pot fi cumparate cu monedele din joc, monede pe care le poti achizitiona cu bani reali, sau pe care le poti strange pe masura ce cresti in nivel. In functie de clasa, personajele pot avea anumite caracteristici, atac sau aparare, de exemplu, insa fiecare dintre ele este unic.

 

Mai concret, Mirage si Bangalore sunt caractere de atac tehnic, insa Mirage vine cu aptitudini ce ii permit sa distraga alti jucatori, in timp ce Bangalore poate arunca grenade cu fum si isi poate mari viteza atunci cand este atacat. Fiecare personaj are o abilitate pasiva, o abilitate ultimata, dar care poate fi folosita rar, si o abilitate tehnica ce poate fi folosita mai des. Timpul de asteptare pentru diferitele abilitati nu este acelasi in cazul tuturor caracterelor, lucru care balanseaza si mai mult jocul.

 

Battle Royale

 

Respawn a introdus si cateva concepte unice in arena Battle Royale. Apex Legends le ofera jucatorilor posibilitatea de a-si invia coechipierii. Daca esti ucis, coechipierii iti pot lua ramasitele si te pot invia la unul dintre punctele speciale de pe harta. Exista niste limite, spre exemplu, dureaza foarte mult sa aduci inapoi un coechipier, iar timpul in care ii poti recupera trupul este de doar 90 de secunde, dar una peste alta, ideea este buna si functioneaza. Acest lucru genereaza si strategii. Jucatorii vor astepta langa cei pe care i-au eliminat pentru a-i prinde si pe coechipierii acestora.

 

La inceputul fiecare meci, un jucator este selectat aleator sa fie Jumpmaster. Jumpmasterul controleaza traseul echipei in momentul coborarii pe harta. Jucatorii pot opta sa se desprinda de Jumpmaster in orice moment, si pot salva pe harta puncte de interes. In timpul jocului functia de salvare a punctelor de interes devine vitala, permitandu-ti tie si coechipierilor tau sa salvati locatiile echipementelor si cele ale inamicilor aflati la distanta. Aceasta functie are ca scop stabilirea unui joc in echipa, fara a fi nevoie de microfoane.

 

Pe deasupra, harta va iti va arata care este calitatea echipamentelor si a armelor atunci cand intri intr-o zona. In timpul coborarii, anumite locatii pot fi evidentiate ca avand echipamente mai bune, iar aceste locatii devin primele puncte de conflict. Nu dureaza mai mult de cateva meciuri sa te obisnuiesti cu modul in care este construita harta, insa aceasta este mare, cu numeroase spatii interioare si exterioare. In Apex Legends nu te vei rani daca vei sari de la inaltime, asa ca poti explora fara frica.

 

Concluzie

 

Desi exista continut pe care il poti achizitiona cu bani reali, daca ai rabdare il vei primi pe masura ce cresti in nivel. Stilul de monetizare este asemenator altor jocuri din aceasta categorie, si nu agaseaza jucatorii cu publicitate.

 

Daca ai un PS4, un Xbox One sau un PC, ar trebui sa incerci Apex Legends. Este administrat bine, si nu are probleme cu serverele. Este clar ca Respawn are in plan sa sustina jocul pentru mult timp, iar cele 6 personaje disponibile inca de la inceput ofera suficienta varietate. Apex Legends are potential sa devina urmatorul hit.