Pentru a descrie pe scurt Far Cry 5 : New Dawn, putem spune ca acesta este aventura Ubisoft intr-o lume a vopselurilor roz si a Armageddon-ului nuclear. Chiar daca are niste ” piedici” ocazionale, jocul reprezinta o modalitate buna de a ne lua ramas bun de la oamenii si locurile din Far Cry 5.

Pentru aceasta aventura, ne intoarcem in Hope County, insa gasim lucrurile schimbate destul de mult de cand a avut loc colapsul societatii asa cum o stiam noi, si New Dawn reuseste sa ne aduca o experienta scurta, dar satisfacatoare care se integreaza in spiritul seriei Far Cry, fara insa a relua prea mult din evenimentele la care am luat parte pana acum in Far Cry 5.

Actiunea din Far Cry: New Dawn are loc la aproape doua decenii dupa evenimentele din Far Cry 5, si, dupa cum va puteti astepta, societatea nu a facut salturi majore in ceea ce priveste progresul, dupa lunga iarna nucleara.
Ideea principala nu este cu mult diferita fata de cele cu care ne-a obisnuit seria Far Cry, incluzand obisnuitul amestec intre dezvoltarea personajelor negative si actiunea intensa care au facut seria cunoscuta in ultimii cativa ani.

 

Personajele din Far Cry

Cele doua personaje negative, gemenii Mickey si Lou, reprezinta o enigma interesanta, deoarece inca sufera initial de stereotipurile personajelor negative de genul celor din filmele cu James Bond, si, desi spre sfarsitul jocului vedem o transformare a lor in ceva interesant, acestia nu beneficiaza de suficient timp ” pe ecran”, mai ales ca modul campanie al jocului este destul de scurt.

Povestea in sine este foarte interesanta, insa se vede clar ca are rolul sa incheie evenimentele din Far Cry 5, mai degraba decat sa urmareasca sa fie o proveste propriu-zisa. Majoritatea evenimentelor au ca scop legarea firelor narative lasate in aer in jocul precedent.

Aceasta inseamna ca va fi foarte distractiv pentru cei care au jucat si le-a placut, insa pentru cei care nu au facut-o, experienta jocului nu va fi imbunatatita cu nimic din punct de vedere al povestii.

Pentru cei carora le-a placut Far Cry 5, povestea este presarata cu tot felul de speculatii si suspiciuni, iar finalul incheie ceea ce Far Cry 5 a lasat neterminat prin sfarsitul nuclear neasteptat.

 

Grafica

Din punct de vedere al graficii, Far Cry: New Dawn arata cel putin la fel de bine ca Far Cry 5, insa paleta de culori folosita pentru a reprezenta o lume post-apocaliptica adauga un fler aparte care este o schimbare interesanta fata de jocul precedent.

Chiar daca are aceleasi puncte de reper si aparent aceleasi locuri pe harti, atmosfera din Far Cry: New Dawn este una deosebita, construita pe scheletul districului Hope.

Este destul de interesant faptul ca poti cutreiera prin aceleasi doua locuri, la distanta de 20 de ani intre evenimente. Chiar daca New Dawn schimba si ceva lucruri pe harta, lasa si multe la fel cum erau, ceea ce ofera fanilor jocului anterior un sentiment de familiaritate, care cu siguranta ii va surprinde placut.

Ca in toate titlurile seriei, jucatorii vor gasi o gramada de obiecte de colectie, refugii, vanatori de comori si alte lucruri care pot aparea la intamplare, ceea ce ii indeamna sa exploreze harta in amanunt, in timp ce se feresc de banditi si animale salbatice mutante.

Se pare ca numarul evenimentelor intamplatoare a fost redus intr-un mod bun, fiind inlaturat intreg sistemul de recompense care crestea numarul aliatilor in loc sa acorde experienta.

 

In locul acestuia, atunci cand vor fi indeplinite obiectivele secundare, vor fi acordate skill-point-uri care pot fi folosite pentru deblocarea si upgradarea aptitudinior, sa nu mai vorbim de faptul ca fiecare din aceste misiuni secundare creste in timp capacitatea de a lua din ce in ce mai multe incarcatoare cu tine in misiunile viitoare.

 

Crafting

Una dintre cele mai bune caracteristici ale Far Cry: New Dawn este liberatatea pe care o ofera, insa care te face cumva sa vrei sa strangi materiale si sa pleci in misiunile speciale numite Expeditii, pentru a putea face upgrade-uri de care vei avea nevoie in diferite stadii ale povestii.

 

Imbunatatirile armelor si ale bazelor aduc recompense realiste in joc, in ceea ce priveste cat de repede poti invinge inamicii si cat de bine te vei descurca impreuna cu aliatii tai pe campul de lupta intr-o lume apocaliptica.

 

Incropite din materiale adunate, fie ca sunt pistoale, aruncatoare de roti de fierestrau, prastii sau amortizoare facute din tuburi de spray, toate iti vor umple arsenalul la un moment dat sau altul.

Din pacate, cele mai dificile provocari din joc se materializeaza in contoare de sanatate foarte mari ale unora dintre inamici, ce vor fi foarte greu de omorat daca nu ai arma imbunatatita corespunzator, sau nu golesti toate gloantele pe care le ai in acestia.

Ca rezultat, vei avea parte de lupte cu inamici in care te vei gasi in situatia sa alergi in jurul tintei, intr-un mediu inchis, incarcand arma si vindecandu-te mai mult decat luptand efectiv.

 

Concluzie

Asadar, plusul cel mai mare al Far Cry: New Dawn este felul in care leaga povestea de evenimentele din Far Cry 5, intr-o goana salbatica printr-o regiune montana post-apocaliptica.

Descoperirea identitatii unor personaje, sentimentul de deja-vu dat de mersul prin locuri deja vizitate in urma cu 17 ani, sansa de a vedea cum personajele negative isi gasesc soarta meritata, toate fac din Far Cry: New Dawn un joc ce trebuie jucat, mai ales de cei carora le-a placut Far Cry 5.

Nu se stie unde va merge mai departe franciza Far Cry, insa este un sentiment placut sa vezi ca povestea lui Joseph Seed are parte de un final just.