In ultimii opt ani, Nvidia a produs placi video care pot transmite jocuri pe internet – punand efectiv puterea unui PC de joc in laptopul, MacBook-ul sau telefonul dvs. mai putin puternic. Astazi, compania este in sfarsit pregatita sa lase America de Nord si Europa sa se inscrie pentru a plati serviciul sau GeForce Now, incepand cu 5 dolari pe luna, oferind in acelasi timp incercari nelimitate de o ora gratuite, care nu necesita card de credit.

 

Ideea s-ar putea sa para familiara daca ati auzit despre serviciul Google Stadia, PlayStation Now de la Sony, xCloud-ul nelansat inca de la Microsoft. Fiecare serviciu functioneaza pe acelasi principiu de baza: livrarea jocurilor la fel cum poti transmite un videoclip YouTube sau Netflix chiar acum.

 

Spre deosebire de ofertele Google, Sony si Microsoft, Nvidia are un ton foarte diferit. Este biblioteca dvs. actuala de jocuri pe PC pe care o puteti juca oriunde, in loc sa cumparati jocuri noi si / sau sa va abonati la un catalog de tip Netflix. Nvidia accepta Steam, Epic Games Store, Battle.net si Uplay, si ruleaza instante pentru fiecare in cloud. Va puteti conecta la conturile dvs., puteti descarca multe dintre achizitiile existente aproape instantaneu pe desktopul dvs. cloud, sincronizati vechile salvari si puteti continua de unde ati ramas in cateva minute.

 

Principala problema este ca ai nevoie de o conexiune excelenta la internet, un router Wi-Fi sau un cablu Ethernet capabil si trebuie sa locuiesti intr-un loc care nu este prea departe de serverele Nvidia pentru a incepe. Compania spune ca cele noua centre de date din America de Nord si sase din Europa pot ajunge la 80 la suta din casele cu conexiune broadband in termen de 20 de milisecunde – suficient de rapid pentru ca jocurile sa se simta de parca nu raman in urma, si sustine de asemenea ca atinge o latenta de 10ms cu partenerii sai din Tokyo, (SoftBank), Seul (LG U +) si Moscova (GFN.ru), dintre care unele sunt inca in testare. Nvidia vorbeste si cu carierii din SUA, dar inca nu exista nimic de anuntat.

 

In orice caz, veti avea nevoie de o conexiune de 15 Mbps sau mai buna, 30 Mbps pentru streaming 1080p60 si 50 Mbps este ceea ce sugereaza Nvidia pentru cea mai buna experienta. (Nu exista inca optiuni 4K sau 1080p120.)

 

Si desi puteti juca propriile jocuri, nu toate vor functiona. In timp ce Nvidia are o lista substantiala de sute de titluri, incluzand hituri multiplayer uriase precum Fortnite, DOTA 2, Overwatch, PUBG, Destiny 2 si Rainbow Six Siege, lipsesc in mod evident jocuri de la Capcom, EA, Konami, Remedy, Rockstar si Square Enix, chiar daca unii dintre acei editori au participat in perioada beta. Asta inseamna ca nu exista Grand Theft Auto V, Monster Hunter World sau Red Dead Redemption 2, care apar in mod regulat in primele zece cele mai jucate jocuri de pe Steam.

 

In timp ce Nvidia profita, de asemenea, de acest moment pentru a-si upgrada serverele cloud cu placi grafice RTX , astfel incat sa puteti juca un joc cu Ray-Tracing chiar si pe telefonul dvs. Android, este pacat ca primele jocuri RTX, Control, Shadow of Tomb Raider si Final Fantasy XV lipsesc din formatia de lansare. “Percepem 0% din vanzari, le este usor sa spuna da … dar unii producatori prefera sa astepte sa vada ce se va intampla”, a spus seful Nvidia, Phil Eisler.

 

De asemenea, merita sa remarcam ca exista peste 1.000 de jocuri pe care Nvidia le accepta, dar nu se memoreaza in cache-ul local de pe servere, ceea ce inseamna ca va trebui sa le „descarcati” pe serverele Nvidia de fiecare data cand jucati.

 

Mai este o problema. Nu poti juca oricand vrei, pentru cat timp vrei. Puteti juca o ora pe rand gratuit, dar s-ar putea sa stai pe o lista de asteptare; daca platiti 5 dolari pe luna pentru planul „Fondator”, beneficiati de acces prioritar si puteti juca timp de sase ore . Asta mi se pare mai mult decat mult, iar Nvidia va va avertiza in avans, astfel incat sa puteti incheia o sesiune, dar este ceva de retinut.

 

In sfarsit, trebuie sa stiti ca planul „Fondator” de 5$/luna va avea disponibilitate limitata pentru a rasplati adoptatorii timpurii si nu este clar care va fi pretul final. Nvidia spune ca a dublat capacitatea GeForce Now ca parte a acestei lansari si ar trebui sa poata sustine peste 600.000 de jucatori acum, dar nu vrea sa ii supraaglomereze, asa ca va reduce accesul la „60 USD pentru un an + 3 luni gratis” odata ce atinge o anumita capacitate.

 

Dar partea frumoasa este ca puteti sa il incercati chiar acum. Spre deosebire de starea actuala a Google Stadia, nu va trebui sa investesti in hardware in valoare de 130 de dolari doar pentru a incerca o versiune beta, apoi pentru a-ti cumpara jocurile din nou, intrebandu-te cand ar putea sosi versiunea gratuita a Google. Va puteti inscrie pentru a incerca planul gratuit al Nvidia chiar acum, incercati-l cu jocurile pe care le detineti deja timp de o ora si vedeti daca functioneaza pentru dvs.