Pe 6 martie, FBI l-a arestat pe liderul OneCoin, Konstantin Ignatov, pe aeroportul din Los Angeles. Agentia sustine ca Ignatov este una dintre numeroasele minti din spatele unei scheme piramidale cripto de miliarde de dolari.

OneCoin a fost acuzata si amendata in numeroase state din jurul lumii, mai ales in India, unde 22 de persoane au fost deja puse sub acuzare.  China a emis, de asemenea, mandate de acuzare impotriva promotorilor schemei, in timp ce numeroase banci centrale au publicat avertismente.

OneCoin pretindea ca este o criptomoneda revolutionara, potrivit unui cercetator. Folosea o baza de date simpla SQL, in locul unui blockchain. Singurul rival al OneCoin in materie de inselatorii este BitConnect.

Desi numeroase state cauta sa pedepseasca promotorii OneCoin, SUA are cea mai bogata istorie in materie de masuri luate impotriva fraudei din domeniul cripto.

Autoritatile SUA l-au acuzat pe Ignatov de conspirare in scopul comiterii de frauda. Acesta se afla in SUA de pe 27 februarie, cand agentii vamali i-au confiscat telefonul si laptopul si au inceput sa adune dovezi.

Sora lui este pusa sub mai multe capete de acuzare: frauda, frauda de securitate, si spalare de bani, insa ramane in libertate.

“Ca rezultat al inducerilor in eroare din partea lui Ignatov, din partea Ignatovei, si a altora, victimele au investit miliarde de dolari la nivel mondial intr-o criptomoneda frauduloasa.”

O parte a cazului impotriva celor doi frati se bazeaza pe faptul ca acestia nu au lansat nicio criptomoneda, ci au folosit o baza de date SQL pentru a intregistra tranzactiile in reteaua OneCoin. Conform metodei Ponzi, acestia au incurajat oamenii sa investeasca, promitandu-le profit garantat.

Autoritatile internationale au descoperit cu stupoare cat de multi bani a reusit sa adune aceasta schema, in special din regiunile sarace, precum Vietnam.

Pentru a convinge oamenii sa cumpere mai multe monede anul trecut, Ignatov le-a comunicat promotorilor ca moneda va deveni publica in octombrie 2018. OneCoin a urmarit ca cei ce investisera deja sa cumpere si mai multe monede, in anticiparea unei cresteri a pretului. Dupa cum va puteti imagina, moneda nu a devenit publica niciodata.

Poate cel mai intereant aspect al arestarii este ca planul B al companiei a fost, astfel, ruinat. Dupa cum stiti deja daca ati urmarit cazul, cea care detine si opereaza de fapt inselatoria este sora lui Ignatov, Ruja Ignatova. Agentii vamali l-au retinut pe Konstantin in februarie, si tot atunci i-au confiscate telefonul si laptopul. Au descoperit ca avea deja putere de decizie pentru toate bunurile surorii sale.

Autoritatile din Germania au emis un mandat de arestare pe numele Rujei.

In acest moment, este clar ca toti cei ce investesc in continuare bani in OneCoin nu au urmarit deloc media. Schema se adreseaza “idiotilor” si oamenilor “mai putin inteligenti”.

Preluat de pe CCN