Conform Chainalysis, o companie de cercetare blockchain, cei care detin peste 56 de milioane de dolari in Bitcoin, numiti si cripto balene, nu reprezinta un risc serios pentru pretul criptomonedei.

Ce sunt cripto balenele si cum afecteaza pretul Bitcoin?

In prezentarea intitulata “Care sunt balenele Bitcoin si Bitcoin Cash din ziua de azi?”, Chainalysis imparte balenele pe categorii, printre care balene ugigase, balene tranzactioniste, si balene care au decis sa adopte monedele devreme.

In medie, balenele Bitcoin Cash detin o cota cu 250% mai mare decat balenele Bitcoin. Compania defineste balenele BTH la o rata de doua ori mai mare decat cele BTC. Prin urmare, pentru Bitcoin trebuie sa detii 15.000 de monede, in timp ce pentru Bitcoin Cash, 30.000.

Cei care au adoptat moneda devreme detin acum doar 5% din piata, de la 9%. Inflatia din minare este doar unul din motivele acestei scaderi, un alt motiv fiind vanzarile din perioada bull. Compania considera ca acesta este un semn al unei economii cripto sanatoase, si noteaza ca belenele tranzactioniste au un efect pozitiv asupra intregii clase, stabilizand ecosistemul.

Balenele tranzactioniste au inceput sa depaseasca celelalte categorii in termeni de cantitate. La sfarsitul prezentarii, cineva a intrebat daca acestea ar putea fi si printre primele care au adoptat moneda, iar raspunsul a fost ca, desi acestea din urma au incercat sa mai cumpere active, in general nu a fost suficient pentru a trece in cealalta categorie.

Semi-opacitatea blockchain-ului Bitcoin inseamna ca o parte dintre adresele studiate pot fi de fapt grupuri mici de tranzactionisti, si nu indivizi. Vestea buna este ca amenintarea din partea celor care detin o cantitate mare de criptomonede este relativ mica. Daca si-ar vinde toate activele, ar fi vorba de 3.9 miliarde de dolari la pretul curent, adica nici macar 10% din capitalizarea totala de piata a Bitcoin-ului.

Bineinteles ca o vanzare de aceasta valoarea ar avea un impact. Robotii de tranzactionare bear ar raspunde, la fel si cei bull, insa pretul nu ar suferi modificari majore.

Pana acum nu am fost martorii unui astfel de sell-off, insa daca ar fi pus in practica, rezultatul ar fi greu de determinat. Un aspect de luat in calcul este ca, in acest scenariu, noi monede ar intra pentru prima oara pe piata.

In fiecare zi aproximativ 2.5 milioane de BTC sunt tranzactionati, dar vorbim despre monede care sunt vandute din nou, si din nou. Majoritatea balenelor vand BTC pentru a-l cumpara ulterior mai ieftin.

Grupul de balene care ar putea avea un impact, desi minor, asupra pretului Bitcoin este reprezentat de balenele ucigase, adica aceia care au acumulat Bitcoin din tranzactii ilegale. Acestea nu vand monedele asemeni celorlalte, asa ca riscul din partea lor este unul foarte mic.

Cand balenele criminale vand, vor de regula sa evite detectarea. Ganditi-va la carduri cadou si la scheme de spalare de bani cu monede alternative. Acestea au inceput sa se orienteze catre monede confidentiale in ultimii ani, Transparenta blockchain-ului nu este atractiva pentru acest tip de balene, asa ca au tendinta sa il foloseasca doar daca este absolut necesar.

 

Preluat de pe CCN