A fost o nebunie de cateva saptamani in lumea cardurilor video – AMD si Nvidia au inceput lupta. La sfarsitul lunii iulie, avem cea mai recenta lansare (si, speram, ultima, pentru putin timp!): Nvidia GeForce RTX 2080 Super.

Aceasta este placa video care, din intreaga gama Super, ar putea fi cea mai dezagreabila in randul cumparatorilor, daca numai pentru faptul ca nu ofera un salt de performanta aproape de predecesorul sau – RTX 2080 – cum GeForce RTX 2060 Super si RTX 2070 Super o fac peste placile respective.

 

Cu toate acestea, RTX 2080 Super inca mai obtine unele castiguri notabile in domeniile critice de performanta (si anume, rezultatele jocurilor 4K cu pretul sub o mie $). Deci, aceasta pune intrebarea: Cat de departe o plaseaza acest lucru de la ultima placa de jocuri 4K, GeForce RTX 2080 Ti?

 

Oricine a tinut pasul cu recenziile despre gama RTX Super a observat probabil un model in aceasta linie. GeForce RTX 2060 Super are caracteristici suspicioas de similare cu cele ale GeForce RTX 2070 original (urmatorul pas spre linia de placi), in timp ce GeForce RTX 2070 Super este aproape strans, atat in ​​dimensiunile diezelor, cat si in numarul CUDA, de GeForce RTX 2080 (altfel, urmatorul pas in sus).

 

Cu acest model in considerare, s-ar putea presupune ca GeForce RTX 2080 Super ar trebui sa impartaseasca o multime de specificatii cu GeForce RTX 2080 Ti, nu? Eh, nu atat de mult …

 

Nvidia RTX 2080 Super vs RTX 2080 Ti - Pe care o alegem pentru gaming 4k ?

 

Aceste doua carduri aproape ca nu ar putea fi mai diferite (in afara de cerintele lor de putere apropiate), cu totul, de la latimea de banda a memoriei pana la numarul de tranzistori care se incadreaza in favoarea RTX 2080 Ti.

 

Trebuie sa va spunem: Bineinteles, stim ca GeForce RTX 2080 Ti depaseste RTX 2080 Super in fiecare dintre aceste valori de referinta. Dar, privind rezultatele 1:1 de mai jos este inca o modalitate buna de a obtine un cadru de referinta pentru a vedea exact cat de mult RTX 2080 Super se afla in spatele fratelui sau mai mare:

 

Nvidia RTX 2080 Super vs RTX 2080 Ti - Pe care o alegem pentru gaming 4k ? Nvidia RTX 2080 Super vs RTX 2080 Ti - Pe care o alegem pentru gaming 4k ? Nvidia RTX 2080 Super vs RTX 2080 Ti - Pe care o alegem pentru gaming 4k ? Nvidia RTX 2080 Super vs RTX 2080 Ti - Pe care o alegem pentru gaming 4k ?

 

Uimit? La rezolutia care conteaza pentru placi de acest calibru (4K), nu este o diferenta atat de mare intre ele, nu?

 

Nu este un secret ca la aceste niveluri de preturi exista o mica problema cu scaderea randamentelor. Cazul in cauza: RTX 2080 Ti (editia Founders testata aici, care nu este strict o placa de referinta, dar o versiune usor overclockata) este cu mai mult de 40% mai scumpa decat RTX 2080 Super. Dar, in medie, aceasta ofera castiguri de numai 10-15% (aproximativ) in ambele valori de referinta sintetice si reale.

 

Ambele carduri imping in mod regulat mai mult de 60 de cadre pe secunda (fps) in 4K. (In majoritatea cazurilor, 60fps este pragul minim al cadrelor pe care majoritatea jucatorilor 4K il intereseaza.) Deci, aceste valori de referinta inseamna ca RTX 2080 Ti este o achizitie slaba atunci cand stivuieste impotriva RTX 2080 Super?

 

RTX 2080 Ti nu este cu 40% mai rapid decat RTX 2080 Super in benchmarkurile de jocuri, pentru a se potrivi cu prima de pret. Dar capacitatea crescuta de memorie si latimea de banda a memoriei ar face o alegere mai buna pentru oricine doreste sa joace atat in 4K, cat si pentru a lucra pro-grad cu editare video 4K / 8K, modelare 3D sau orice alte proiecte creative de intensitate redusa pentru GPU RTX 2080 Super nu poate fi la fel de adept pe cont propriu. De asemenea, puteti gasi modele terte RTX 2080 Ti, care sunt putin mai ieftine decat cea de 1,199 dolari Founders Edition pe care am testat-o. Dropul de performanta ar trebui sa fie modest, daca este cazul.

 

RTX 2080 Ti ar putea fi, de asemenea, alegerea potrivita pentru cei care detin un monitor de jocuri de 4K 144Hz, cum ar fi Acer Predator XB3. Am constatat in articolul nostru ca a pus testul de 4K 144Hz la testul ca, in general, ai nevoie de doua placi RTX 2080 Ti impreuna in NVLink pentru a obtine 144fps la setari de detaliu ridicate. Dar un singur card RTX 2080 Ti poate inca sa impinga aceasta limita in titluri mai vechi precum Bioshock: Infinite care ruleaza pe motorul Unreal.

 

RTX 2080 Super, pe de alta parte, la 699 dolari, ofera o propunere de valoare mai puternica pentru jucatorii care detin un monitor 4K normal sau un televizor si doresc o placa care sa le permita sa ramana regulat in jur de 60fps sau ceva mai mult cu toate setarile de grafice .

 

Fiecare placa completeaza o nisa specifica pentru un anumit tip de client. Si, vazand cum AMD inca nu ofera placi care sa poata concura in aceasta categorie de preturi (cuvantul cheie fiind “concureaza”, AMD Radeon VII este aproape, dar este putin cam timid pe marginea frontului 4K si este limitat ca disponibilitate in acest moment), in cele din urma Nvidia este lasata sa lupte impotriva ei insasi pentru cota de piata la acest nivel.

 

Nu e rau daca esti Nvidia, bineinteles; rau in faptul ca nu exista concurenta in spatiul de carduri de elita-4K pentru a reduce preturile, totusi. Deci, indiferent de ceea ce incerci sa faci, fie ca este vorba doar de jocuri la 4K (RTX 2080 Super se va descurca minunat), fie abilitatea de a edita video 8K ( RTX 2080 Ti se va descurca mai bine acolo), Nvidia acopera toate fronturile oricum.